sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Vain kolme kuvaa - marraskuu

M niin kuin marraskuu ja teemaksi otin M niin kuin muistomerkit.

Ensimmäinen muistomerkki on kesäiseltä vuokramökkimatkaltamme Sysmään: 


Sysmän oma poika Olavi Virta on saanut muistomerkkinsä Sysmän keskustaan. Muistomerkin nimi on "Hopeinen kuu", joka on yksi Virran tunnetuista kappaleista. Wikipedia tietää kappaleesta seuraavaa:

"Hopeinen kuu" on Olavi Virran vuonna 1960 levyttämä kappale. Sen on säveltänyt ja alkuperäiset sanat on kirjoittanut Gualtiero Malgoni. Suomenkielinen teksti on Reino Helismaan. Kappaleen alkuperäinen nimi on "Guarda che luna".

"Hopeinen kuu" mielletään usein tangoksi, mutta todellisuudessa se on pikemminkin hidas foxtrot. Kappaleesta julkaistiin uusi versio tammikuussa 2024. Virran laulu irrotettiin levytyksen säestyksestä tekoälyn avulla ja levytyksen säestys on uusi. 


Toinen muistomerkki on syksyiseltä Lapin matkaltamme mm. Kilpisjärvelle:


Laatan teksti: "Jalkaväkirykmentti 1 kävi toisen maailmansodan viimeisen taistelun Suomen kamaralla tällä raja-alueella 27.4.1945. Pohjan prikaatin kilta 1975."

Kivi laattoineen sijaitsee Kilpisjärvellä, Saana-tunturin juurella. 

Viimeinen saksalainen sotilas poistui Suomesta ja Lapin sota päättyi 27.4.1945. Tuona päivänä eversti Oinosen johtama osasto hiihti Kilpisjärven yli ja kohotti siniristilipun kolmen valtakunnan rajapyykille. Päivää juhlitaan kansallisena veteraanipäivänä. 


Kolmas muistomerkki on niin ikään Lapin matkaltamme, nyt Pelkosenniemeltä: 


Täällä on Pelkosenniemen oma poika Antti Hulkko (1962 -), eli Andy McCoy saanut näköispatsaan. Patsas on veistetty männystä ja sen on taiteillut McCoyn setä Matti Hulkko vuonna 2009.

En tosin ole varma voiko puhua muistomerkistä, kun henkilö on vielä elossa, mutta jos ei, niin onhan hän kuitenkin M niin kuin muusikko. 


Pikkujoulukalenterin kymmenes luukku aukeaa

Edellinen oli tuttu satukirja tai ehkä paremmin aikuisten satu. Kyseisessä painoksessa on myös kerrottu kirjan tekijästä ja tarinan taustoista, joten sen on eräänlainen erikoispainos. 

Nyt tulee seuraava. Katsotaan kuinka tämän kanssa käy. Sääntöjen kertaus vielä.

Kilpasarjoja on kolme

1) tietäjien sarja - oikean kirjan nimen löytäjät/tietäjät. Tämän sarjan voittaa eniten tietänyt.

2) hauskimman nimen sarja - tässä vain taivas on rajana, eli mielikuvitus liikkeelle: mikä kirjan nimi voisi tai pitäisi olla. Tästä en ole vielä päättänyt, onko voittaja parhaan nimen keksinyt, vai arvonko, vai molemmat.

3) kaikkien kommentoijien sarja, joista arvon tämän sarjan voittajan.  



Siinä niitä on, meidän Eurovision laulukilpailun Suomen edustajia. Marion Rung taitaa olla näistä vanhin. Mielestäni muut ovat olleet myöhemmin.