maanantai 5. elokuuta 2024

Vain kolme kuvaa - Historian naisia

Elokuu alkaa e:llä ja Kristiina K:n "Vain kolme kuvaa"-haaste etsii e-asioita. Tällä kertaa otin kuukauden teemaksi historian naiset. 


Eva "Evita" Perón (1919-1952) oli Argentiinan presidentin Juan Perónin puoliso. Hän oli miehensä politiikan tukena sen monessa eri vaiheessa kunnes sairastui nopeasti edenneeseen kohtusyöpään ja menehtyi vain 33 vuotiaana. Hänen elämästään on tehty Andrew Lloyd Webberin säveltämä musikaali. Musikaalista on tehty elokuva, jossa Evitaa näytteli Madonna. Evitan tarinaa kertoo myös ikivihreä Don't cry for me Argentina, jonka on suomeksi levyttänyt upeaääninen Seija Simola: Et itkeä saa Argentiina.   


Elvira Madigan (1867-1889) oli tanskalainen sirkustaiteilija ja nuorallatanssija. Aatelismies ja armeijan luutnantti Sixten Sparre näki tuolloin 21-vuotiaan Elviran esiintyvän ja rakastui tähän silmittömästi. Kreivi Sparre oli kuitenkin naimisissa ja kahden lapsen isä. Suhdetta sirkuksen nuorallatanssijaan ei olisi hänen piireissään katsottu suopeasti, ja niin Elvira ja Sixten Sparre karkasivat yhdessä. He majoittuivat hotelleissa ja majataloissa Ruotsissa ja Tanskassa, mutta rahanpuutteessa karkasivat maksamatta. Paluuta ei ollut, rahat olivat lopussa ja niin, vain vajaan kahden kuukauden karkumatkan jälkeen Sixten ampui ensin Elviran ja sitten itsensä.

Elvira Madiganin ja Sixten Sparren tarinasta on tehty balettiesityksiä, teatteriesityksiä, elokuvia ja musikaaleja, viimeksi Ruotsissa 1990-luvulla. Tarinasta on kirjoitettu kirjoja ja ruotsalainen metalliyhtye on ottanut nimekseen Elvira Madigan. Suomessa esitettiin aikoinaan 1967 valmistunutta ruotsalaista elokuvaa, pääosissa Pia Degermark ja  Thommy Berggren. Youtubesta löytyy ainakin pätkä tästä elokuvasta. 



Eleanor Rigby
on yksinäinen ihminen. Hän kerää häiden jälkeen riisit kirkon portailta. Hän siivoaa kirkkoa, jonka pappi Father McKenzie on yhtä yksin. Eleanor kuolee yksinäisenä, eikä hänen hautajaisiinsa tule kukaan. Onko Eleanor Rigby ollut todellinen henkilö?

Yksinäisistä ihmisistä kertovan Beatles-kappaleen nimeen on olemassa virallinen selitys: Help-elokuvassa näytteli Eleanor Bron ja etunimi olisi häneltä lainattu. Rigby nimi löytyi Bristolissa sijainneen yrityksen nimestä. Mutta.... onko kuitenkaan näin? Selitys tuntuu kaukaa haetulta ja kovin arkiselta.

Eleanor Rigbyn hauta löydettiin 1980-luvulla St Peter's Churchin hautausmaalta Liverpoolin Wooltonissa - vain muutaman metrin päässä paikalta, missä John ja Paul tapasivat ensimmäistä kertaa vuonna 1957. On varmaa, ettei Paul saanut ajatustaan suoraan tästä hautakivestä, mutta olisiko mahdollista, että hän olisi sen teini-ikäisenä nähnyt ja että nimen sointi olisi jäänyt hänen alitajuntaansa siihen asti, kunnes laulu toi sen esille. Paul on sanonut: "Etsin luonnollista nimeä. Eleanor Rigby kuulosti luonnolliselta." (Steve Turner: Kovan päivän kirja) 

Eleanor Rigby kuoli 10.10.1939 Liverpoolissa 44 vuoden ikäisenä.