tiistai 5. joulukuuta 2023

Kässäkirjoja ilman ohjeita

Nyt ei puhuta ohjekirjoista, vaan neulomista tai muuta käsityötä koskevista kirjoista ja vielä erikseen romaaneista, joissa tehdään käsitöitä.

Jos katsoit Ilun handu duunaa podcastin viimeisen jakson, näit ja kuulit esittelyn tästä kirjasta:


Neuloosi
ei ole romaani, vaan kertoo käsityögenrestä juuri nyt. Mukana on vähän historiaa, käsityöbuumista pandemian aikana aina tähän päivään, kun tuttuja ovat Youtube-kavat, KALit, kädentaitomessut, neuletapaamiset, blogit ja vlogit. Kuuntelen kirjaa juuri nyt, löytyy siis ainakin BookBeatista, sekä pehmeäkantisena kaupoista ja kirjastoista. Kiva teos, vaikka onkin paljon tuttua asiaa.

Toinen, ehkä vähän vastaava, tosin en ole vielä itse lukenut, mutta tilauksessa on:

Kuvauksen mukaan: "Kokoelma lyhyitä tekstejä käsillä tekemisestä. Kirjassa käsitellään neulontaa, virkkausta, askartelua, ompelua, sisustusta, ruoanlaittoa ja valokuvausta."

Mutta sitten romaaneihin. Mitä kotimaisia on olemassa? 

* Kaisa Ikola on kirjoittanut kaksi neuleaiheista romaania: Oikein nurin ja Kaksi oikein yhteen
* Minna Haapasalon Tilkkuterapiaa-kirjan luin äskettäin. Ei siis ole neuleaiheinen, vaan päähenkilö opettelee tekemään tilkkutöitä.
* Mainitsematta ei voi jättää Satu Rämön trilogiaa: Hildur, Rósa ja Björk sekä Jakob.

Jos tiedät lisää kotimaisia, niin kerro ihmeessä.


 
Käännettyjä kirjoja tiedän olevan ainakin Kate Jakobsin trilogia, joka on käännetty suomeksi. Pieni lankakauppa, Lankakaupan tyttö ja Lankakaupan talvi.

Käsitöitä tekee myös Miss Marple, Agatha Christien rikosromaaneissa, joskin neuleet ovat enemmän taustalla rikoksia ratkottaessa. 

Yllä mainitussa Neuloosi-kirjassa mainitaan vielä seuraavat. Näitä ei ole käännetty suomeksi, ja tätä ihmetteli Ilukin podcastissaan:

* Robert Kimmel Smith: Sadie Shapiro's Knitting Book. Ei löytynyt kirjastosta, eikä BookBeatista. Adlibriksestä ja Amazonista löytyy pokkarina. 

* Sally Goldenbaum: Seaside Knitters' Society. Kirjastosta en löytänyt. BookBeatissa on tätä sarjaa useita kirjoja, mutta ei kaikkia. Vielä en ole tutustunut, mutta käsittääkseni kirjoissa ratkotaan murhia käsitöiden lomassa 

* Ann Hood: The Knitting Circle. Ei löytynyt kirjastosta, eikä BookBeatista. Adlibriksessa ja Amazonissa on.

näitä etsiessäni törmäsin vielä yhteen, huh:

Derrick Jensen ja Stephanie McMillan  : The Knitting Circle Rapist Annihilation Squad. Mustan huumorin kirja käsittääkseni neulepiirin sekaantumisesta rikoksiin.