sunnuntai 14. toukokuuta 2023

Kurkut purkissa

Seuraan kahta ruotsinmaalaista Youtube-kanavaa: Sofias garnprat ja Fröken Skoog. Ensin oli Sofia tehnyt lapaset, joista kiinnostuin ja kohta oli myös Fröken Skoog tehnyt samanlaiset vaikka eri väreillä. Pakkohan se ohje oli kalastaa, eli löytyy Raverlystä nimellä Gurkburk. Suunnittelija on Josefine Åkerström ja tässä ne nyt tulevat:


Väreinä oli vihreä ja valkoinen, mutta olisi kannattanut ottaa tumman ja vaalean vihreä, niin olisi enemmän näyttänyt kurkuilta. Lankana oli teetee Pallas, värit vihreä (24) ja valkoinen (9). Malli on oikein kiva. Noudatin sitä silmukkalukujen suhteen (56 s) ja tuli minun käteeni sopivat, eli aika pienet. Puikot 3 mm. Mitat valmiina: pituus 25,5 cm, leveys 9 cm, peukalo 7,5 cm. Paino valmiina on 71 grammaa, josta vihreän osuus 39 grammaa ja valkoisen 32 grammaa.

Ohje on fingering-paksuudelle. Jos olisi sitä noudattanut, olisi varmaan tullut lasten koko. Ehkä ryhdyn tähän vielä uudestaan 7V-paksuisella langalla - tulisi ihmisen kokoiset.

Jos muuten haluaa esimerkin lankadominassin merkityksestä, niin katsokaapa selkäpuolen alimmaista pallukkaa: tuossa kohdassa pidin vahingossa valkoista lankaa vasemmalla. Onneksi huomasin ja käänsin vihreän vasemmalle. Tein saman virheen toiseen lapaseen; olkoon siinä muistuttamassa asian tärkeydestä.


Olin jo aiemmin tilannut Kainorilta kuvan mukaiset lapasplokit ja nyt pääsin näitä kokeilemaan ensimmäistä kertaa. Hyvin toimi, mutta kaikesta luonnonsuojelusta ja muovin välttämisestä huolimatta melkein uskallan luulla, että muovisena toimisi paremmin. Nimittäin, kun olin kosteat lapaset virittänyt plokkeihin ja kuivuttuaan otin ne pois totesin, että vaneri oli turvonnut jonkin verran. Aika näyttää palautuuko vaneri omaan kokoonsa, mutta jos ei, niin vaneri ei ehkä ole aivan paras materiaali tähän tarkoitukseen. 

Bingoon tulee merkintä kohtaan "Kirjoneulelapaset". 

Neulehaasteeseen merkitsen kohdan 10. Neulo kirjoneule.