lauantai 22. huhtikuuta 2023

Miten pyöröpuikon jäykkä kaapeli kesytetään

Meitä hemmotellaan nykyään niin ihanilla pyöröpuikoilla (ChiaoGoo, Addi, Zing jne). Kaapeli ei kierry, vaan palautuu kauniin suoraksi, vaikka olisi ollut miten kierteellä kotelossaan. Nuo ihanuudet ovat sen verran hintavia, että en ole ainakaan vielä kaikkia pyöröpuikkojani korvannut uusilla, ainoastaan ne eniten käytetyt.  

Katsoin juuri kemiönsaarelaisen lankakaupan Garnhärvan viimeisimmän Youtube podcastin. Siinä kaupanpitäjät Tone ja Sara kertoivat muun kässäjuttelun ohessa, miten ennenvanhaisen pyöröpuikon kaapelin saa suoristettua. No eihän sitä usko, ennen kuin kokeilee.

Tässä lähtötilanne. Kyseessä on vuosikymmeniä vanha, Pony-merkkinen, 80 cm, 4 mm pyöröpuikko, joka kaiken lisäksi on äskettäin ollut huivityössä mukana, mutta sitkeästi vaan vetää itsensä kippuraan. 


Puikko kylpyhuoneen lavuaariin ja 1,5 litraa vettä kiehumaan vedenkeittimeen.


Aluksi pelotti koko juttu. Jätin tulpan auki ja kaadoin kiehuvan veden varovasti puikon päälle. Vesi valui tietysti heti pois. Kun huomasin, että suurempaa muutosta ei tapahdu, suljin tulpan ja laitoin uuden satsin vettä kiehumaan. Nyt annoin puikon levätä kuumassa vedessä ehkä minuutin ja ongin sen sitten haarukalla ylös.

Sama puikko kuvattuna liotuksen jälkeen samalla matolla. Jippii, onnistui!


Tarina ei kerro kuinka pysyvä tämä muutos on, mutta väliäkö sillä: prosessin voi suorittaa uudelleen, kun seuraavan kerran ottaa puikon käyttöön. Eihän tämä sama ole kuin ne ihanat punaiset pehmeät kaapelit, mutta varmaan liotusta voi jatkaa vähän pidempään, etenkin kun on näin vanha puikko kyseessä.

Minulle tämä oli aivan uutta. Miten on, onko tämä teille muille aivan tuttu juttu jo ennestään?