lauantai 4. toukokuuta 2024

Punaista näkyvissä ja häivähdys harmaata

Näetkö punaista? Jos et vielä, niin tässä tulee. Postaus on vastaus Repolaisen (https://repolainenreissaa.blogspot.com/) haasteeseen, jossa kuukauden väri on punainen. Ensin tuntui vaikealta väriltä, mutta sitten käänsin katseen tietokoneen ruudulta n. 30 astetta vasemmalle ja sieltä löytyi punainen sohva.


Kuvan sohva sijaitsee työhuoneessani ja on vuodesohva, jossa nukkuvat lapset yökylässä ollessaan. Samassa huoneessa on myös punaiset verhot ja tapetissa punaisia raitoja.

Kuvassa näyttää enemmän joulutontunpunaiselta, mutta se ei ole totta. Väri on lähempänä viininpunaista. 

Viime päivinä on ollut projektina siivota vanhat kirjat kellarista. Kirjat ovat lapsuudenkodistani, enimmäkseen isäni kirjoja - ja niitä on paljon. Kirjat käsittelevät toista maailmansotaa, presidenttejä, politiikkaa ynnä muita tuon ajan maailman tapahtumia. Sota- ja politiikka-aiheiset olen laittanut annetaan-menetelmällä Toriin ja niihin on ollutkin kiinnostuneita. Klassikkoja ja muuta kaunokirjallisuutta vien vähitellen kirjaston vaihtohyllyyn ja osa menee sitten ihan vaan roskiin.

Mutta punaisesta puheenollen samasta paikasta löytyi kolmen punaisen kirjan setti. Gunnar Mattsonin 1960-luvulla kirjoittamat Lapitip, Prinsessa ja Asunto Oy Eeden. Näistä Lapitip on hellyttävä tarina yksinhuoltajaisästä, jolla on 5-vuotias lapsi ja vauva. Isän ja 5-vuotiaan keskustelut ovat samaan aikaan hauskoja ja vakavia. Prinsessa on tositarina kirjailijan vaimon taistelusta syöpää vastaan. Asunto Oy Eeden kertoo varakkaiden ihmisten turhautumisesta. Nämä vien kirjaston vaihtohyllyyn.

Vielä se häivähdys harmaata. Malli:
Meilahti
Suunnittelija: Leeni Hoimela, kirjassa Urban knit
Lanka 1: Freija Yarn, merino single, väri Platinum
Lanka 2:  Concept by Katia, väri 3 light grey, mohair
Puikot: 3,5 mm
Aloitussilmukat: 96 s.
Paino valmiina:  55g.