tiistai 9. tammikuuta 2024

Katse ja/tai katsaus käsityökirjoihin

Tässä esiteltävät kirjat eivät ole omiani, vaan kirjaston. Ajattelin listata ne tänne muidenkin iloksi ja itselleni muistutukseksi kyseisten opusten sisällöstä.


Nämä kaksi japanilaisen neulesuunnittelijan Hitomi Shidan neulemalli-kirjaa ovat aivan iik-ihanat. Nämä ottaisin vaikka omaan hyllyyni.

Kuvassa vasemmanpuoleinen Japanilaiset neulekuviot - 260 erilaista kiehtovaa pintaneulemallia on julkaistu suomeksi 2019. Kirjassa on värikuvia neulepinnoista ja tarkat kaaviot ja merkkien selitykset. Lisäksi on muutama asusteohje: huivi, sukat, myssy, kämmekkäät ja irtokaulus.

Oikeanpuoleinen Japanilaiset neulekuviot - 250 kaunista pitsi- ja pintaneuletta. Kirja ilmestyi suomeksi 2022. Tässäkin on upeat värikuvat ja tarkat kaaviot. Asusteohjeita ei ole.


Niina Kaakkurivaara Pientä ja lämpöistä - Neulekirja käsineistä ja myssyistä (Otava 2021). Aivan kuin nimessä luvataan, tarjolla on lapasia, rannekkeita, pipoja, myssyjä, kämmekkäitä, kynsikkäitä ja vielä yksi baskerikin. Laskin, että ohjeita on 42 kpl. On palmikkoa, briossia, pitsiä, kirjoneuletta, patenttia, intialaista peukaloa ja sitten ihan peruslapaset. 

Nyt nappaan tästä kirjasta huovutettujen lapasten ohjeen, mutta uskon lainaavani kirjan vielä uudestaankin. Ainoa ihmetys on kirjan paksuus. Sivuja on 359, fontti on isoa ja rivinvälit harvoja. Myös tyhjää tilaa on paljon. Koko sivulla saattaa olla vain kyseisen mallin nimi ja pieni piirros. Varmaan tietoinen ratkaisu, mutta selaamisessa saa melkein käyttää käsivoimia.

Oikean puoleinen Sascha Blase-van Wagtendonkin Virkkaa pipoja & lapasia (Moreeni 2023). Sascha on hollantilainen, mutta en ole varma onko hän mies vai nainen, vaikka hänen perhettäänkin on kuvissa. Veikkaan nainen, koska alkulehdillä on koko sivun kuva, todennäköisesti hänestä. 

Malleja on 11: pipoja, myssyjä, lapasia, kämmekkäät, pari pantaa, ja kaikki tehty virkkaamalla. Tiesittekö, että palmikoita voi virkata? Nyörinkin voi virkata ja rusetin. Kiva pieni kirja. Nyt en ehdi tähän tarttua, mutta varmaan lainaan uudestaan ja kokeilen palmikkolapasia virkkaamalla. 
Sitten tulee kaikkien kirjoneulojien ihastus Villasukkabuffet - toinen kattaus (Readme.fi 2023). Tekijät ovat: Hanni Kaartoaho, Jonna Kalliomäki, Kati Mäkelä, Sinikka Nissi, Saara Viljanen, Heini Perälä ja Emma Wilson. Kirjassa on kultakin tekijältä 1-4 ohjetta, kaikki kirjoneuleita. Tämäkin kirja on iso, paksu ja painava; sivuja on 319, mutta tila on käytetty hyvin ja kirjoneuleiden kaaviot ovat isokokoisia ja selkeitä. Ohjeita on 19 kappaletta.

Viimeinen esiteltävä on Tarja Jussilan Just eikä melkein - eli miten neulotaan täydellisesti istuva villapaita (Moreeni 2023). Vielä en ole ikinä villapaitaa tehnyt, mutta jos/kun siihen joskus tartun, taidanpa ostaa tämän teoksen itselleni. Osa osalta neuvotaan miten laskea silmukkamäärät omaan vartaloon sopiviksi pääntiellä, hihoissa, kainaloissa ja mitä-niitä-kaikkia-onkaan. On laskukaavat oman tiheyden sovittamiseksi ohjeen tiheyteen. Vartalomallit on huomioitu ja se, haluaako tiukan, vähän  löysän vai oikein löysän lopputuloksen. Pisteet tälle.