lauantai 2. maaliskuuta 2024

Vain kolme kuvaa - maaliskuu

Saako nämä kuvat laittaa nyt jo? Jos ei, niin pahoittelen, että menen asioiden edelle. Minun M-maaliskuuni alkaa näin ja nyt mennään kulttuuri edellä:


Macbeth - opus löytyy omasta kirjahyllystä. Kirjassa on kuvitus sekä kaksitoista Shakespearen näytelmää suorasanaisiksi kertomuksiksi muunnettuna:  Loppiaisaatto, Kuningas Lear, Myrsky, Venetsian kauppias, Miten äkäpussi kesytetään, Kuningas Richard toinen, Kuningas Henrik neljäs-ensimmäinen osa, Hamlet, Romeo ja Julia, Othello, Juhannusyön uni ja tietenkin Macbeth. 

Jos on menossa vaikka teatteriin katsomaan Shakespearen näytelmää, tai jokin näytelmä on kirjan, elokuvan tms. taustana, voi tästä teoksesta helposti päivittää tietämyksensä. Esim. lukiessani Margaret Atwoodin Noidan sikiö -kirjaa oli Myrsky-näytelmän lukemisesta suuri apuM - kaupunki etsii murhaajaa (1931)

Tähän Fritz Langin elokuvaan liittyy tarina: Tuoreena avioparina asuimme jonkin aikaa vanhassa kerrostalossa, jonka asunnoissa ei ollut omaa vessaa, vaan kussakin kerroksessa oli kerroksen yhteinen vessa. Kyseisessä asunnossa katsoimme televisiosta tämän aivan kauhean pelottavan elokuvan, joka kaiken lisäksi tapahtuu kaupungissa. Arvatkaa, uskalsinko elokuvan jälkeen mennä yksin siihen vessaan. Onneksi henkivartija lähti mukaan. Onko tuttu elokuva? Onko kellään samanlaisia arkajalkareaktioita?


Mozart ja hänen Musiikkinsa

Kuvassa olevan Mozartin pään olen ostanut hänen kotimuseostaan, mutta mielestäni se ei ollut Wienissä. Yritin googlata, mutta löysin vain Wienin kotimuseon osoitteen. Ehkä se oli Wien, mutta tietääkö kukaan, onko Mozart-museoita muualla?