sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Takana viikko mökillä ja yksi valmistunut työ

Meillä ei ole omaa mökkiä, mutta vähintään kerran vuodessa vuokraamme mökin ja yleensä eri paikoista. Tarkoituksena on rentoutua, mikä miehen mielestä tarkoittaa kalastamista ja minun mielestäni käsitöitä ja lukemista. Tällä kertaa suuntasimme Etelä-Savoon, Juvalle.


Minulla oli monta käsityötä mukana, yksi automatkalle ja lisäksi muutama aloitettu ja muutama ei-vielä-aloitettu. Menomatkan neuloin puuvillalankaista sytomyssyä. Perillä huomasin sen olevan korkeintaan mallia nukke, joten oli pakko purkaa melkein valmis pipo. Uudet silmukat, aloitus ja paluumatkan autoneule oli odottamassa.


Neuleaikaa oli lopulta yllättävän vähän, koska kävi sellainen ihme, että kalaa tuli aivan valtavia määriä. Olin siis kala-assistenttina niin veneessä kuin maissakin. Youtube-videon avulla harjoittelimme hauen fileoimista ruodottomaksi - melkein onnistui. Kalaa tuli siis syötyä lähes joka päivä. 

 

Järvestä nousi enimmäkseen haukia, mutta muitakin kaloja. Tässä muutama yksilö. Isoja haukia oli useampi ja yksi niistä vei vieheen suussaan mennessään. 

Olin lähtenyt mukaan Supersock World Championshipiin kuuluvaan Höntsälössiin, eli asenteella neulotaan jos neulotaan. Sieltä oli jo tullut ohjeet kahteen lämmittelymalliin. Tähän oli puikot ja langat mukana mökillä. Aloitin, en tykännyt. Ihan kiva malli kyllä, nimeltään Rattan, mutta lankani on niin tummaa, ettei kuvio oikein näkynyt siinä, joten purin pois ja aloitin perusratkaisulla: valepalmikkomalli. 

Toinen mukana ollut aloitus oli Kantalapun KevätKAL-sukat. Ne käynnistin ja jos joskus valmistuvat, saan bingoon merkinnän "varpaista aloitetut".


Ainoa, mikä lopulta valmistui. olivat kuvan lapaset. Laitan mukaan kuvan mallista - joo, aika kaukana minun toteutuksestani. Puolustukseksi sanon, että olisi pitänyt valita langat paremmin. Päävärin viininpunainen (väri 28) on Pallas-lankaa, joka on paksumpaa kuin Nalle, vaikka tiheys ja juoksevuus ovat samat. Muut ovat Nalle sininata (304), sahrami (285) ja azalea (539).

  

 

                         

Malli on siis Novitan Kevät 2023 -lehdestä nimellä Kevätkarkelo-lapaset. Suunnittelija on Sisko Sälpäkivi. Puikot 3 mm olisi ehkä kannattanut ottaa 3,25 tai 3,5 niin ei olisi tullut niin tiukkaa. Viininpunaista meni 44 grammaa ja muita tosi vähän: vaalean vihreää sininataa 8 g, sahramia 4 g ja azaleaa 5 g.

Resorissa on 48 s ja lapasosassa 52 s.

Lapasten mitat: koko pituus 26 cm, leveys 9,5 cm ja peukalo 6,5 cm. Valmis pari painaa: 60 grammaa.

Bingoon tulee merkintä kohtaan: "Ohje lehdestä".

p.s. Viimeksi pelkäsin lapasplokin vanerin venyvän kostean lapasen sisällä. Nyt keksin laittaa plokin muoviseen pakastepussiin ja sitten vasta lapasen.