sunnuntai 2. tammikuuta 2022

Joen tarina - osa 1 tammikuu

 


Kuvassa näkyvä Mätäjoki (ruotsiksi Rutiån) on kotimme lähellä virtaava kaupunkipuro. Joki virtaa Helsingin ja Vantaan alueella laskien lopulta Isoon Huopalahteen, joka on meren lahti. Mätäjoki on alueeltaan 24,2 km2 ja sen varrella asuu noin 72 000 ihmistä, kertoo Wikipedia.

Kaupunki kunnostaa jokea aktiivisesti ja sen varrella pidetään linturetkiä, näyttelyitä ja jokakeväinen Mätisfestari. Joen rannoilla on runsaasti pensaita, puita (tervaleppiä, pajuja, tuomia, saarneja ja kuusia) ja muuta kasvillisuutta, joiden ansiosta alueella elää vesimyyriä ja useita lintulajeja (satakieliä, tukkasotkia ja haapanoita, myös mustarastaita, sinisorsia ja lokkeja). Valkoposkihanhet käyttävät aluetta pysähdyspaikkanaan muuttomatkoillaan. 

Mätäjoki mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1690, mutta sen varrelta on löydetty merkkejä kivikaudesta. Helsingin 15 kivikautisesta asuinpaikasta 12 sijaitsee nykyisen Mätäjoen varrella.

Kuvassa on yksi kaupungin kunnostustoimenpiteen kohde, eli jokeen rakennetut kalaportaat. Joen kummallakin puolella on kävelyteitä ja näin talvisin hiihtolatuja. Seuraan tänä vuonna tuota kohtaa vuoden jokaisen kuukauden alussa. Tervetuloa mukaan luontoretkelle.


6 kommenttia:

  1. Oletpa keksinyt kivan aiheen tälle vuodelle. Reeta

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, että luonnosta pidetään hyvää huolta

    VastaaPoista
  3. Aina sitä oppii jotain uutta. En ole ennen kuullutkaan Mätäjoesta saati sitten siitä missä se sijaitsee. Nytpä tiedän. Meilläpäin on Lapuan joki ja Nurmonjoki ja Kyrönjokikaan kaukana ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi on hieno ja monimuotoinen maa. Muistan kansakoulusta ulkoaopitun runon: Oulun siika on pyhä kala, lesti veteli, ähtävältä lapualle, lapualta kyröön. Ja sitten oli vielä laulu Suomen rannikkokaupungeista.

      Poista