keskiviikko 12. helmikuuta 2025

Päin honkia - honkia päin

Nyt ei menty päin honkia, vaan lähinnä päin kuusimetsää, joka mahdollisesti hakataan lähitulevaisuudessa. 

Tarina alkaa aivan ihanasta langasta, jonka sain Raverlyn Lankalaatikon joululahjavaihdossa: Vuonuen Tarmo -lankaa, värissä petroli. Tarmo on rouhean karkea ja sukkalangaksi tarkoitettu DK-vahvuinen (100 g / 240 m) lanka. Tarmossa on 80% suomalaista lampaanvillaa ja 20% biohajoavaa polyamidia (sana biohajoava herättää pienen epäilyksen: hajoaako nopeastikin...).

Inspiraatiota kasvatti pitkään vilkuilemani Heli Rajavaaran ohje, julkaistu Taito Joulun neulelehti nro 3, vuodelta 2021. Ohje on nimeltään "Kuusimetsä" ja kuusen näköistä on ohjeen mallineule. Samalla kuviolla on lehdessä myös pipo-ohje. 


Malli: Kuusimetsä (Taito Joulun neulelehti 3/2021)
Suunnittelija: Heli Rajavaara
Lanka: Vuonuen Tarmo, väri T.Petrooli
Koko: Ohjeen nro 1, eli pieni naisen käsi
Puikot: 3 mm
Silmukoita: 44 s
Paino valmiina: 60 g

Päin honkia nro 1: 

Harmittaa, että en tehnyt resoria puoli numeroa ohuemmilla puikoilla. Kuvioneule vetää sen verran kasaan, että resori näyttää löysältä, eikä ole nätti.


Päin honkia nro 2: 

Peukalokiila oli ohjeistettu minulle uudella tavalla: lisättiin 1 silmukka joka kerroksella. Ihmettelin, mutta päätin kuitenkin noudattaa ohjetta. Aivan omituiset tuli, enkä tajua miksi. Kuvasta näkyy, mitä tarkoitan ja ennen kuin kukaan ajattelee: kyllä, tein toiseen oikealle nojaavan lisäyksen ja toiseen vasemmalle nojaavan lisäyksen. Purin, harjoittelin toisella langalla, tein, purin, lopulta päätin, että onpa tyhmän näköinen, mutta olkoon.

Jos joku tietää missä vika, miksi lisäys kääntyy samaan suuntaan kummassakin lapasessa, niin olisi tosi mielenkiintoista kuulla. 

Tuomio:

Projekti lähtee nyt laatikkoon häpeämään. En päätellyt lankoja, vaan odotan kunhan rauhoitun ja päätän sitten siedänkö vai puranko.

Kuittaan kuitenkin projektin tältä erää valmiiksi. Bingoon tulee merkintä kohtaan "Lapaset". Kakkosbingoon tulee merkintä kohtaan "Ohje lehdestä". 

Tekeleellä osallistun NeulekirjaKALiin Instagramissa. Tarkoitus on joka kuukausi aloittaa jokin neule kirjan tai lehden ohjeella. Haaste löytyy aihetunnisteilla #neulekirjakal2025 ja #yhteisneulonta 2025. Haasteen ovat tehneet @lanka_hamsteri ja @fanni_norman.

Eniten harmittaa kauniin langan puolesta. Sitä jäi vielä, joten jatkan sitä raitasukkiin.  

22 kommenttia:

  1. Onpa harmi, kun monta tuomioo tähän pariin. Peukaloon kyllä erilainen, en ole koskaan nähnyt. Kuvio on kaunis. Purkaisin ja tekisin istuvamman peukusta eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Resorikin pitää kyllä purkaa, koska on muuhun osaan nähden liian löysä.

      Poista
  2. No onpa harmi että noin monta vastoinkäymistä yksissä lapasissa. Silti näyttää kivalta mallilta ja sait osallistuttua kuitenkin yhteisneulontaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mallineule on edelleen mieluinen ja jos päädyn nämä purkamaan, teen varmaan saman kuusimetsämallin.

      Poista
  3. Minull ei nyt tänään leikkaa yhtään, mikä noissa peukaloissa on vialla, joten en osaa auttaa. Pitää joskus itse kokeilla, jos sitten loksahtaisi. Mutta kauniit ovat kyllä muuten🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä peukalokiiloissa lisäykset kääntyvät samaan suuntaan. Yleensä kiiloissa lisätään kiilan molemmille puolille, jolloin toinen kääntyy oikealle ja toinen vasemmalle.

      Poista
  4. Aivan ihanat lapaset ja värikin on kaunis. Erikoiset peukalot, hienot, mutta en osaa neuvoa miksi tuli hiukan erilaiset. Vaikka en olisi kyllä huomannut jos et olisi maininnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minäkin olen ihastunut väriin. Varmaan puran ja teen paremmat.

      Poista
  5. Minä neuloin kuusimetsä-lapaset vuosi sitten syksyllä, enkä muista siinä olleen mitään ongelmaa. Ne lapaset olen hukannut kotona jonnekin, kun en löytänyt viime talvenakaan, joten en voi peukaloita tarkistaa. Nyt aion neuloa toiset, mutta ne ovat vasta resorin alussa, kun olen neulonut kaikkea muuta. Nytkin kerin lankoja puseroita (huom monikko) varten. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teitkö peukalon ohjeen mukaan vai perinteisemmän? Todennäköisesti vika on tässä päässä, kunhan tietäisin miten

      Poista
  6. Kaunis pintaneule ja kauniin väriset lapaset. Harmillista, ettei työ onnistunut kuten olisi pitänyt, menee vaivannäkö ihan hukkaan ja latistaa intoa. Tuollaista peukaloa en ole koskaan tehnyt, se on minulle vieras malli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Purulaari. Lanka on purettavissa, joten kyllä näistä vielä lapaset tulee, kunhan vältän tämän ensimmäisen version ongelmat. Pintaneuleessa tulee kuusimetsä hyvin esiin.

      Poista
  7. Honka-mänty-petäjä ja todella kaunis peukalonlevennys.... vai mikä se oikea termi onkaan?
    Samaistun toisaalta tunteeseen... jos edes yrittäisin jotain ohjetta noudattaa... niin tiedän jo, kuin kävis.... pettymyksen tunne... onnistumisen kokemukset itsellä syntyy vain räpellyksistä - klups... minkä tempperamentin sitä on saanutkaan. Ihanan värinen lanka! Hyvää ystävänpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Repolainen. Väristä tykkään minäkin. Hyvää ystävänpäivää sinullekin.

      Poista
  8. Minunlaiseni käsitöiden hienouksia ymmärtämättömän silmään ovat kauniit.
    Kuusimetsä on ihana ajatus ja petroli hurmaa jo sanana ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Rita A. Mallineule todella muistuttaa kuusimetsää ja langan väri on ihana.

      Poista
  9. Toivottavasti lapaset ei biohajoa sinne laatikkoon ;) Ompa älytön ajatus ;D Jos lapaset kuitenkin ovat käsiin sopivat, niin haittaako tuo, jo ei mennyt kuin Strömsössä. Seuraavassa parissa sitten parempi tuuri.
    Hyvää ystävänpäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Kyllä ne minulle sopivat, joten ehkä pidän itse ja olen sitten toisella kerralla viisaampi tai edes taitavampi. Väri on edelleen kaunis.

      Poista
  10. Hyvää ystävänpäivää ahkeralle kutojalle!

    VastaaPoista
  11. Hyvältä kai nuo lapaset näyttää, peukaloita myöten.

    VastaaPoista