keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Kirjaa ja lankaa

Novitan viides sukkaboksi on kotiutettu. Ihan kiva sisältö: lankojen lisäksi maistiaispussi uutuuskahvia, kangaspussi neuleille (tai kengille) ja Niina Laitisen Rakkauslaulu-niminen neuleohje palmikkopolvareille ja lyhytvartisille sukille. 

Langat ovat niin ikään uutuuksia: 7-veljestä Nummi, väreissä 948 Kelo (2 kpl) ja 946 Moreeni (1 kpl). Kelon taidan tuosta napata ihan perussukkiin. Palmikkopolvarit eivät juuri nyt innosta.


Viimeisin kirjahankintani on Gudrun Hannele Henttisen Islantilaisia lapasia. Tällä kertaa etenin harkiten, eli lainasin teoksen ensin kirjastosta tutustumista varten, sitten vasta tilasin ja sattui vielä olemaan tarjouksessa.

Teoksessa on 25 mallia, jotka perustuvat Blönduosin tekstiilimuseon pysyvään kokoelmaan kuuluviin lapasiin. Museolapasista on kuva joka mallin yhteydessä. Kaikkien mallien historiaa ei tunneta, mutta osasta tiedetään neuloja ja hänen elinaikansa, sekä ajankohta, milloin lapaset on lahjoitettu museolle. Ohjeet ovat selkeitä ja perusteellisia. Kaksi ohjetta on sormikkaisiin, kaksi yksivärisiin pitsineulelapasiin, muut neulotaan kirjoneuleena. Kirjan on islanninkielestä kääntänyt Heli Mäntyranta. 


Olen tästä kirjasta aika innostunut. Yritän ensi vuoden haasteeksi ottaa kirjoneuleet. Uskon tämän kirjan, sekä aiemmin ostamani Tiina Kuun Tuhansien villasukkien maa -kirjan palvelevan tätä tarkoitusta.   

10 kommenttia:

  1. En ole aikoihin koneella ollut, joten nyt riittää blogien lukemista. Uni kaikkosi vaihteeksi.
    Tuo kirja on varmaan mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kirja on mielenkiintoinen. Suosittelen. Löytyi kirjastosta aivan lyhyellä toimitusajalla.

      Poista
  2. Sukkaboksi vaikuttaa taas todella ihanalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista tutustua uutuuslankoihin. 7V Nummi -langoissa on pieniä erivärisiä hippuja, joten pinnasta tulee vähän erilainen kuin täysin yksivärisestä langasta.

      Poista
  3. Minä sukantekijänä tahdon olla aivan itsekäs ja harvoin teen juuri mallin mukaan, niinpä olen jättänyt sukkaboksit ym. vastaavat väliin. Jos mallin mukaan aloitan, niin melko varmasti teen siihen jonkun oman muutoksen. 😄 Mutta tuo lapaskirja kiinnostaa kyllä, varasinkin sen heti kirjasto nähtäväkseni, joten kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän sama täällä. Viidestä tähänastisista bokseista olen toteuttanut yhden mallin mukaiset sukat. Langat olen kyllä ottanut käyttöön.
      Kiva, että kirja kiinnostaa. Toivottavasti nautit siitä. Siinä on mallien lisäksi vähän käsityöhistoriaakin.

      Poista
  4. Ai ai ai kuinka ihanalta tuo kirja vaikuttaa! Minä kun nyt olen hurahtanut näihin lapasiin:) Sukkaboksia en ole tilannut, mutta kun näin nuo pitkävartiset sukat ja Kelolangan, ajattelin josko pitää yrittää tuota tilata, jos sitä vielä saisi. Ystävä pyysi pitkiä sukkia ja nuo voisivat olla täydelliset. Ja kyllähän tuo kahvikin ja pussukkakin olisi ihan kiva saada:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni niitä voi tilata ihan yksittäinkin. Kysypä Novitalta.

      Poista
  5. Mielenkiintoista, että vanhoissa malleissa on tiedossa vielä niiden suunnittelijakin. Historiaa ja neuleita samoissa kansissa. Tuollaisia kirjoja olisi kiva olla enemmänkin. Vaikka ihan romaanimuodossakin.
    Nuo boksit ovat myös mielenkiintoisia. Jos minulla ei olis niin paljon muita lankoja, voisin tuollaisesta innostuakin. Mutta aina ne vanhat langat kummittelee ja olisi kiva saada niitäkin vähemmäksi (mikä tuntuu sekin olevan mahdoton tehtävä ;D ).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea kehiteltäväksi; käsityön historiaa romaanimuodossa. Jään odottamaan.
      Mitä bokseihin tulee, tunnustan olevani yllytyshullu, kun tuollaisiin tartun. Tavallaan kiva, että tulee jotain yllätyksellistä. Toisaalta tulee sellaista, jota itse ei olisi valinnut. Novitalla on bokseja suunnitellessa ollut markkinointikengät jalassa. Boksien langat ovat pääasiassa olleet uutuuksia.

      Poista