torstai 7. joulukuuta 2023

Katse kantapäihin

tai ainakin ajatukset. Olen miettinyt sukkien filosofiaa ja vahvistettua neulosta kantapäissä.

Jätän tämän pohdinnan ulkopuolelle kengissä ja/tai saappaissa käytettävät sukat.

Meidän huushollissamme villasukkia käytetään kotona tassutteluun ja kun meillä on se sukkien kannalta vihonviimeinen laminaattilattia, ovat sukkaparat kovilla - tai eivät sukat kokonaisuudessaan; ainoastaan sukan pohjat. Novitakin on todennut, että laminaattilattia on villasukan surma, ja tämän allekirjoitan kokemuksen perusteella. 


Heräsin ongelmaan taas kerran, kun eräät elokuussa 2022 Nalle-langasta tekemäni sukat menivät roskiin (eivät kuvan sukat). Vajaa 1,5 vuotta on siis sukan kesto, eivätkä kyseiset sukat tietenkään ole olleet käytössä koko aikaa.  

Jos siis sukkia käyttää vain kotona, lattialla kävellessä, niin onko järkeä neuloa vahvistettua neulosta kantapään "selkäosaan" - sehän kulkee ilmassa. Pitäisikö enemmin neuloa vahvistettua neulosta kantapään pohjaan?

Olen viimeaikoina harrastanut ranskalaista kantapäätä - sen kerran opittuani. Siinä vahvistettua osuutta tulee pohjaan vielä vähemmän kuin peruslaatikkokantapäässä.

Mielestäni tätä ongelmaa ei ole huomioitu missään sukkaohjeessa. Pitäisikö asiaan saada parannus?

Mitä mieltä, hyvät ystävät olette tästä? Kuluvatko teidän kantapäänne niin kuin meillä? Kuinka pitkälle teette vahvistettua neulosta sukan pohjaan?

18 kommenttia:

  1. Meillä tuo ei ole ongelma, koska meillä on paljon mattoja ja lattiamateriaali on korkkia ja parkettia. Äidillä näyttää sukat kuluvan päkiästä. Mutta ei varmaan olisi hullumpi idea neuloa kotisukkiin koko lähes koko pohja vahvistettuna. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmiset varmaan myös askeltavat eri tavalla; jotkut ovat kanta-astujia, jotkut taas sirommin sipsuttavia - ehkä. Taidan kokeilla pidentää vahvistetun neuleen osuutta, ainakin itselle tuleviin sukkiin.

      Poista
  2. Vähän samaa olen myös miettinyt. Miksi sukan kantapää tehdään vahvistettuna vain takaa, muttei niinkään jalan alta, vaikka se osuus tuntuu menevän rikki ekana. Tai ainakin sillä perinteisellä tyylillä tehdyssä kantapäässä, jonka olen muinoin oppinut. Välillä katselen muiden tekemiä sukkia ja erilaisia malleja kantapään tekemiseen, mutta tosi paikan tullen teen sitten kuitenkin sillä samalla tyylillä kuin aina ennenkin, liekö laiskuutta vai eikö näin vanhemmiten enää jaksa paneutua uusiin asioihin samalla innolla kuin nuorempana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole kokemusta kengissä tai saappaissa käytettävistä villasukista. Luulen, että niissä on tärkeää myös takaosan vahvistaminen kengän hiertämisen takia.

      Poista
  3. Tähän en ole varmaankaan paras vastaaja, sillä käytän epäsäännöllisesti sukkia kotona ja meillä on parketti. Teen yleensä aina vahvistetun kantapään mutta varmaan se tuossa tapauksessa pitäisi olla juurikin pidempi pohjasta, jos mahdollisesti auttaisi kulumiseen? Tosin en tiedä, miten se istuu sitten jalkaan, jos se on pidempi?
    Mies käyttää nykyisin joka ilta sukkia kotona ja ne eivät mene kyllä ollenkaan rikki, mutta meillä on se parketti joka varmaan vaikuttaa asiaan. Aikoinaan jotkut sukat ovat menneet rikki, mutta niissä lanka oli väärä (ei-sukkalanka).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee kokeilla tehdä vahvistettua osuutta vähän pidemmälle, edes kantapään pohjan alueen verran. En usko sen vaikuttavan istuvuuteen.
      Varmaan parketti todella on sukkaystävällisempi, mutta en ehkä kuitenkaan ala lattiaa vaihtamaan; teen vaan lisää sukkia.

      Poista
  4. Käytän sukkia koko ajan, siis villasukkia, ja Drops Nordista tehtyjä yleensä. Eli siis aika ohutta lankaa. Meilläkin on laminaattilattia, mutta en ole vielä havainnut tuota sukan kulumisen ongelmaa. Siinä voi tietysti syynä olla se, että en paljoa tassuttele, vaan istuskelen. Vahvistettua kantapäätä teen yleensä sen tavallisen laatikkokantapään verran. Mutta yks mikä kuluttaa sukkaa, on pesu, joten olen ruvennut pesemään sukkia harvemmin😇😅t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi on, että peseminen kuluttaa. Pidän sukkaparia yleensä viikon ja sitten se menee pesuun ja vielä koneeseen. Sukkia en pese käsin.
      Tavallisessa laatikkokantapäässä tulee enemmän vahvistettua neulosta kuin ranskalaisessa. Pitäisi varmaan palata juurille, eli laatikkokantapäihin.

      Poista
  5. Mielenkiintoista.... sillä täällä on myös ahkeria sukan kuluttajia... onnistun kyllä saamaan puhki päkiästäkin.. ukko/akkavarpaiden kohdalta hieman taakse päin. Meillä on myös aina villasukta jalassa... tai no, syyskuusta - huhtikuulle... töissä ne myös hoitavat "työkengän roolia" Äitini on onneksi innokas "sukan uusiksi kutoja" (itse en viitsisi)... vein tonttusukatkin hälle juuri restauroitavaksi... niissä oli tupsut kuluneet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sukat ovat kulutustavaraa ja nimensä mukaisesti kuluvat käytössä. Joskus olen terittänyt vanhoja sukkia, eli leikannut pois ja purkanut varteen asti ja siitä sitten tehnyt uuden alaosan. Ei se kyllä kovin innosta, enkä ole sitä enää harrastanut.

      Poista
  6. Fiksua pohdintaa. Enpä muista sukkien koskaan kuluneen puhki kantapään yläosasta, jossa sitä vahvistettua yleensä aina on. Minä ja Ukkokulta käytetään villasukkia varhaissyksystä myöhäiskevääseen päivittäin sisällä. Harvemmin tulee kenkiin villasukkajalkaa tungettua kumisaappaita lukuunottamatta. Meillä on pääasiassa parkettilattia ja parissa paikassa laattalattia. Kierrätän neljää-viittä paria säännöllisesti siten, että vaihdan villasukat kerran tai kaksi viikossa. Villasukan alla on pääsääntöisesti tavallinen sukka eli en yleensä pidä villasukkaa paljaassa jalassa. Pesen ne koneessa 40 asteen hienopesussa. Tällä hetkellä kolme käytössä olevaa villasukkaparia olen kutonut 7veikasta ja yhdet Nallesta. Sukat kestävät ällistyttävän hyvin vuosia. Eniten ne kuluvat päkiästä isovarpaan alta, joten minun sukkiini pitäisi varmaan kehittää vahvistettu päkiä vahvistetun kantapään sijasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista miten eri tavalla eri ihmisten sukat kuluvat. Meidän käyttö-, kierto- ja pesutapamme ovat aikalailla samanlaiset kuin mitä kuvasit, myös langat ovat samat kuin mainitut. Ikinä eivät ole sukat kuluneet päkiästä, vaan kantapään pohja on aina se heikoin kohta. Onko näin pakko uskoa, että laminaattilattia on syypää? Ehkä voin myös todeta, että meillä ilmeisesti asuu kanta-astujia.

      Poista
    2. Moni sukankäyttäjä on kertonut kokemuksenaan, että laminaatti kuluttaa villasukkia muita lattiamateriaaleja enemmän. Jospa joku asiantuntija kertoisi, mikä siinä laminaatissa aiheuttaa sukalle kulumaa. Varmaan kulumiskohtaan vaikuttaa kunkin ihmisen tapa kävellä ja käyttää jalkapohjaa astumisessa. Pitääpä tarkkailla, miten itse kävelen.

      Poista
    3. Minäpä kysyin tätä tekoälyltä ja tässä alla tulee vastaus. Ilmeisesti askeltaminen kuitenkin vaikuttaa, kun meillä kuluvat kantapään pohja ja tässä muutama kommentoija kertoo päkiän kuluvan.
      " Laminaattilattia kuluttaa villasukkia muita materiaaleja enemmän, koska sen pinta on kovaa ja hieman karheaa. Tämä karheus aiheuttaa kitkaa, joka kuluttaa villasukkia nopeammin kuin sileämpi pinta.
      Toisin kuin esimerkiksi parkettilattia, laminaattilattia ei ole puuta vaan se on valmistettu HDF-puukuitulevystä, jonka pinnassa on noin 0,2 mm laminointi ja valokuvattu kuosi. Laminaattilattian tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat hyvä iskunkestävyys, helppohoitoisuus, näyttävä ulkonäkö ja edullinen hinta."

      Poista
  7. Minulla sukat hajoaa päkiän kohdalta. Omia sukkia en parsi. Kun ne hajoaa, hajoavat yleensä koko pohjan alueelta ja varret on sellaista nyppyä, ettei harmita heittää pois. Pojan pitkiä sukkia olen parsinut. Niiden uudestaan tekeminen on sen verran hankalaa, että parsiminen maistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä juttu. Tuossa muutkin ovat kertoneet sukkien hajoavan päkiän kohdalta. Minulla sama kokemus, että siinä vaiheessa kun pohjassa on reikä, on sukan kunto jo muutenkin sillä tasolla, ettei harmita heittää sitä pois. Ehkä korkeintaan juuri vähän hienompia tms. vaativampia sukkia saattaisin parsia.

      Poista
  8. Meillä on laminaattilattiat ja miehen kanssa käytetään sukkia oikeestaan kesät talvet päivittäin, eikä meillä ole menneet sukat rikki. On meillä toki useita pareja joita vaihdellaan, mutta siltikin, ei vaan mene rikki. Mulla on vielä muutamat äidinkin kutomat sukat ja kaikki ehjiä (äiti kuollut 10 vuotta sitten). Että meillä kyllä kestää sukat, ja niillä kyllä sipsutellaan eikä vaan istuskella soffalla :) Varmaan ihmiset jotenkin kävelee niin eri lailla, että toisilla kuluu ja toisilla ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä juttu. Pitää varmaan sipsutella varovaisemmin.

      Poista