maanantai 5. elokuuta 2024

Vain kolme kuvaa - Historian naisia

Elokuu alkaa e:llä ja Kristiina K:n "Vain kolme kuvaa"-haaste etsii e-asioita. Tällä kertaa otin kuukauden teemaksi historian naiset. 


Eva "Evita" Perón (1919-1952) oli Argentiinan presidentin Juan Perónin puoliso. Hän oli miehensä politiikan tukena sen monessa eri vaiheessa kunnes sairastui nopeasti edenneeseen kohtusyöpään ja menehtyi vain 33 vuotiaana. Hänen elämästään on tehty Andrew Lloyd Webberin säveltämä musikaali. Musikaalista on tehty elokuva, jossa Evitaa näytteli Madonna. Evitan tarinaa kertoo myös ikivihreä Don't cry for me Argentina, jonka on suomeksi levyttänyt upeaääninen Seija Simola: Et itkeä saa Argentiina.   


Elvira Madigan (1867-1889) oli tanskalainen sirkustaiteilija ja nuorallatanssija. Aatelismies ja armeijan luutnantti Sixten Sparre näki tuolloin 21-vuotiaan Elviran esiintyvän ja rakastui tähän silmittömästi. Kreivi Sparre oli kuitenkin naimisissa ja kahden lapsen isä. Suhdetta sirkuksen nuorallatanssijaan ei olisi hänen piireissään katsottu suopeasti, ja niin Elvira ja Sixten Sparre karkasivat yhdessä. He majoittuivat hotelleissa ja majataloissa Ruotsissa ja Tanskassa, mutta rahanpuutteessa karkasivat maksamatta. Paluuta ei ollut, rahat olivat lopussa ja niin, vain vajaan kahden kuukauden karkumatkan jälkeen Sixten ampui ensin Elviran ja sitten itsensä.

Elvira Madiganin ja Sixten Sparren tarinasta on tehty balettiesityksiä, teatteriesityksiä, elokuvia ja musikaaleja, viimeksi Ruotsissa 1990-luvulla. Tarinasta on kirjoitettu kirjoja ja ruotsalainen metalliyhtye on ottanut nimekseen Elvira Madigan. Suomessa esitettiin aikoinaan 1967 valmistunutta ruotsalaista elokuvaa, pääosissa Pia Degermark ja  Thommy Berggren. Youtubesta löytyy ainakin pätkä tästä elokuvasta. 



Eleanor Rigby
on yksinäinen ihminen. Hän kerää häiden jälkeen riisit kirkon portailta. Hän siivoaa kirkkoa, jonka pappi Father McKenzie on yhtä yksin. Eleanor kuolee yksinäisenä, eikä hänen hautajaisiinsa tule kukaan. Onko Eleanor Rigby ollut todellinen henkilö?

Yksinäisistä ihmisistä kertovan Beatles-kappaleen nimeen on olemassa virallinen selitys: Help-elokuvassa näytteli Eleanor Bron ja etunimi olisi häneltä lainattu. Rigby nimi löytyi Bristolissa sijainneen yrityksen nimestä. Mutta.... onko kuitenkaan näin? Selitys tuntuu kaukaa haetulta ja kovin arkiselta.

Eleanor Rigbyn hauta löydettiin 1980-luvulla St Peter's Churchin hautausmaalta Liverpoolin Wooltonissa - vain muutaman metrin päässä paikalta, missä John ja Paul tapasivat ensimmäistä kertaa vuonna 1957. On varmaa, ettei Paul saanut ajatustaan suoraan tästä hautakivestä, mutta olisiko mahdollista, että hän olisi sen teini-ikäisenä nähnyt ja että nimen sointi olisi jäänyt hänen alitajuntaansa siihen asti, kunnes laulu toi sen esille. Paul on sanonut: "Etsin luonnollista nimeä. Eleanor Rigby kuulosti luonnolliselta." (Steve Turner: Kovan päivän kirja) 

Eleanor Rigby kuoli 10.10.1939 Liverpoolissa 44 vuoden ikäisenä.




30 kommenttia:

  1. Wau! Nyt oli hienosti keksitty sanat ja jotain uuttakin opin näistä historian tapahtumista. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nimet tulivat jotenkin itsestään mieleen, mutta tietty piti etsiä vähän lihaa luitten ympärille.

      Poista
  2. Olipa upeita tarinoita historian naisista!🩷Joka kerta tuo laulu Don’t cry for me Argentina sävähdyttää, kun ajattelee Eva Peronia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. Ja Seija Simolan upea ääni tuo suomenkieliseen versioon vielä lisää tunnelmaa.

      Poista
  3. Hyvä idea, kiinnostavat valinnat - peukku!

    VastaaPoista
  4. No nyt historialliset ja hienot valinnat :)

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen ja hieno valinta kuva-aiheisiin. Ensin hämmennyin, kun kolmantena kuvana oli Beatlesit, yhtyeen nimi ei ala e:llä eivätkä he ole historian naisia, mutta tekstistä sekin arvoitus aukesi, tosi mielenkiintoinen juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sitä oli kiva kirjoittaa. Kolmanteen kohtaan oli pakko ottaa poikien kuva, kun "Eleanorista" ei kuvaa ole.

      Poista
  6. Hauskasti keksit e-kirjaimet. Upeita tarinoita. Ihan liikutti tuo riisien kirkonrappusilta keräilijä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Eleanor Rigby on surullinen biisi; kertoo yksinäisistä ihmisistä.

      Poista
  7. Oi miten hienot valinnat. Olet nähnyt vaivaa tämän postauksen eteen ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nimet tulivat kyllä aivan itsekseen mieleen. Muutama fakta piti tarkistaa.

      Poista
  8. Upeaa! Hieno toteutus! Osaat kirjoittaa kiinnostavasti.

    VastaaPoista
  9. Erittäin mielenkiintoisia nämä naiset ja kerronta heistä. Hyvä valinta elokuun haastekuviksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nämä kolme naista tulivat minulle aika itsestään mieleen ja halusin kirjoittaa heistä.

      Poista
  10. Olisipa minulla ollut yläasteella historianopettaja, joka olisi osannut kerrata historiaa tavallasi! Ei ollut, vaan oli kuivakka nainen, joka luetteli sotia, päivämääriä sun muita, kuin olisi lukenut niitä suoraan oppikirjasta. Tämän postauksen luin sanasta sanaan kokonaan, kiitos! Elokuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Samanlaista kokemusta on minullakin kouluajoilta. Historia on lopulta todella upeaa, kun vähän kurkistaa vuosilukujen ja päivämäärien taakse.

      Poista
  11. Olipas mielenkiintoinen tietoisku ja erilainen vastaus haasteeseen. E.Peron on tuttu monestakin yhteydestä ja kaunis nainen on. Beatlesia on kuunneltu hartaasti ja mikei kuunnella vieläkin. Kiitos tietoiskusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kun tykkäsit. Mielenkiintoisia ihmisiä ovat nämä olleet ja Beatlesien musiikki elää edelleen.

      Poista
  12. Upeat kuvat elokuun haasteeseen 🩷

    VastaaPoista
  13. No hei, tää onkin kiva idea. Henkilöitä! Ei itse otettuja kuvia. Mainiota!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Käsittääkseni voi tulkita aika vapaasti, kunhan kuva jotenkin liittyy kyseisen kuukauden alkukirjaimeen.

      Poista
    2. Ihan varmaan! Eihän tää nyt niin tarkkaa ole :)

      Poista
    3. Ei ole. Hauskaa täällä pidetään.

      Poista