Kristiina K pyytää tämän kuun haasteessa KLIK kuvaamaan kirkon. Haasteeseen olisi ollut aidan matalin kohta ja oikopolku, kun olen täällä blogissa esitellyt nykyistä lähikirkkoani kaksikin kertaa: Maaliskuun haasteessa "Erikoinen rakennus" KLIK ja viime vuoden Kolme kuvaa kuukaudessa, huhtikuun haasteessa KLIK.
Tällä kertaa ajattelin ajatella isommin ja esitellä varsin tunnetun helsinkiläisen kirkon, eli Tuomiokirkon. Asuin 20 ensimmäistä elinvuottani kantakaupungissa ja kuuluin Tuomiokirkon seurakuntaan. Minut on kyseisessä kirkossa kastettu ja olen siellä päässyt ripille ja muutenkin kirkko on monella tavalla tuttu paikka. Suuntaan siis aurinkoisena kesäpäivänä keskustaan ja olen hetken aikaa turisti.
Isomman kuvan saa kuvaa klikkaamalla.
Pitäisi olla drooni, että saisi matkailumainoksista tutun kuvan. Sammakkoperspektiivistä kirkko näyttää tältä.
Nikolainkirkko rakennettiin vuosina 1830-1852. Alkuperäinen suunnittelija on Carl Ludvig Engel ja myöhempi suunnittelija Ernst Lohrmann. Uusklassinen tyylisuunta oli osa Helsingin empirekeskustan asemakaavaa, joka on Johan Albrecht Ehrenströmin käsialaa. Kirkko nimettiin keisari Nikolai I:n ja Pyhän Nikolauksen mukaan Nikolainkirkoksi. Suomen itsenäistyttyä 1917 nimi muutettiin Suurkirkoksi ja vuonna 1959 Tuomiokirkoksi. (Wikipedia)
Kuvista ehkä erottuu kirkon päätykolmioiden päällä olevat sinkkipatsaat. Niitä on kaikkiaan 12 ja ne kuvaavat kahtatoista apostolia.
Osuin paikalle kesäisen urkukonsertin (ke & pe) aikaan, ja sain hetken istua tutussa penkissä ja kuunnella musiikkia.
Edessä alttari ja vasemmalla saarnatuoli ja oikealla Mikael Agricolan patsas.
Urut ja penkkirivit ovineen
Yksi kattokruunuista
Näkymät portaiden yläpäästä. Vasemmalla keltainen rakennus on valtioneuvoston linna ja oikealla keltainen rakennus on yliopiston päärakennus.
Joulukuun 13. päivän uutisissa näette miten Lucia-neito astelee nämä portaat alas. Kunnioitettava suoritus; portaat ovat aika jyrkät, mutta onneksi Lucia-neito on vielä nuori ja hänellä on terveet polvet.
Portaiden alla on Senaatintori. En lähtenyt lähempää kuvaamaan patsasmuodostelmaa torin keskellä, mutta siinä ylimpänä seisoo Suomen suuriruhtinas Aleksanteri II pitämässä puhetta säätyvaltiopäivillä vuonna 1863.
Kuvassa vasemmalla keltainen rakennus valkoisine pylväineen on vanha raatihuone ja nykyään osa kaupungintalokorttelia.
Kirkon pääsisäänkäynti ei ole Senaatintorin puolella, vaan Unioninkadun puolella - presidenttien hautajaisista tuttu paikka. Keltainen rakennus kuvassa on Kansalliskirjasto. Nykyään turistibussit pysäköivät sen eteen.
Tämän kuvan myötä jätin (muut) turistit ja suuntasin kotiin päin. Parhaimmillaan laskin seitsemän turistibussia tuossa rivissä. Kirkot kiinnostavat minuakin ulkomailla. Tällä kertaa tuntui vähän hassulta heilua puhelimen kameran kanssa "omassa" kirkossani. Mutta mitäpä sitä ei haasteen eteen tekisi.
Upea upea kirkko! Kiitos esittelystä! ⛪️
VastaaPoistaOlitkin nopea vastaamaan haasteeseen!
Ei kestä kiittää. Kiva sitä oli tehdä.
PoistaOlet valinnut komean kirkon, mutta on sillä komea nimikin - Tuomiokirkko. Kiva kirkon esittely sekä samalla kerrot ja näytät vähän Helsinkiä. Olen viimeksi käynyt siellä v. 1989, eli saattaa olla muuttunutkin hieman.
VastaaPoistaKiitos. Kirkko on minulle tuttu vuosien takaa. Nyt oli kiva katsoa sitä turistin silmin.
PoistaTämä on kiintoisa haaste. On kiva katsella erilaisia kirkkoja eri blogeissa. Minun on varmaan käytävä kuvaamassa meidän kirkko.
VastaaPoistaKirkot ovat mielenkiintoisia ja usein aika erikoisiakin rakennuksia.
PoistaHyvin suoritit haasteen ja tuntuu että tykkäsit.
VastaaPoistaTässä oli sekä henkilökohtaista panosta että yleistä tietoiskua. Hyvä hyvä 🌹
Kiitos. Tämä haaste osui ja upposi.
PoistaKiitos kattavasta tietopaketista. Mahtava kirkkohan tuo on, mutta sisällä en ole koskaan käynyt. Hienoa että jollain on noin kiinteä suhde "omaan" kirkkoon!
VastaaPoistaKiitos itsellesi haasteesta. Ja aivan: kirkko on minun, viis kaikista turisteista.
PoistaUpea kirkko!
VastaaPoistaOn se. Eivät sitä turhaan turistit piiritä.
PoistaOn se komea! Tuomiokirkon näkee usein esimerkiksi TV:ssä, mutta näitä kuvia katsoessa sitä pääsee katsomaan melkein kuin omin silmin. Kiitos tästä postauksesta!
VastaaPoistaKiitos Sara! Ajattelinkin, että näytän myös sisätiloja. Ulkoapäin on monelle tuttu.
Poista