keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Kysymys ja paastopäivitystä

Tulevana viikonloppuna on palmusunnuntai, eli sunnuntai ennen pääsiäistä. Kovaa vauhtia olemme siis lähestymässä paaston, lankalaihiksen, ostolakon kalkkiviivoja. Miten tämä aika onkin tuntunut niin kovin pitkältä, ainakin minun mielestäni. Vaikka en ole joutunut oikeastaan mistään kieltäytymään, on se kuitenkin kummitellut takaraivossa mielessä. En ole ostanut lankaa, enkä kankaita. Kerran olin jo tarttunut lankapussiin kirpputorilla, mutta en sitä mitenkään suremaan jäänyt.

Yksi paastoteko on tosin se, että olen lahjoittanut eli antanut lankaa pois ja saanut sillä tavalla varastoani vähän laihtumaan.

Miten teillä muilla on mennyt. Oletteko jaksaneet olla mukana? Vähän vielä ja sitten lasku, eli loppuraporttia kyselen, kunhan sinne asti päästään.

Mutta nyt se kysymys: Kaivoin kätköistäni esille kesken jääneen työn. Olen tuota aloittanut joskus 1980-luvun alkupuolella ja siitä on pitänyt tulla liivi. Takakappale on näköjään tehty ja etukappaletta aloitettu. Punnitsin langat ja liiviin riittäisivät, mutta en sitä halua. Mihinkään vaatekappaleeseen ei ole tarpeeksi lankaa; mahdollisesti huiviin, myssyyn tms. Tärkeää olisi tietää materiaali.

Muistaako kukaan tuollaista lankaa? Lanka on melko varmasti Novitan (vai mikä oli yrityksen nimi tuolloin). Lanka ei ole villaa, mahdollisesti puuvillaa ja jotain muuta. Mutta ehkä joku teistä muistaa kyseisen langan ja osaa kertoa. Alla kuva takakappaleesta ja keristä. Kerien kuvan väri on lähempänä totuutta. Aika tummaa siis.

Lankaa on yhteensä 275 grammaa. Ideoita, mitä tästä voisi tehdä?

14 kommenttia:

 1. Paasto etenee hyvin, en ole ostanut lankaa, kirjoja enkä teetäkään, osallistuin tosin tee-tastingiin. Neulonut olen keveistä langoista, joten grammoja ei varmaan ihan hirveästi kerry.
  Kysymykseesi: lanka näyttää etäisesti tutulta, mutta en tunnista tarkemmin. Riittäisikö lanka hihattomaan kesäpaitaan? Väri on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun sanoit tuon kesäpaidan. Muistin, että jossain lehdistäni oli eräänlainen pieni kesäjakku/-takki/-röijy. Tarkistan, riittäisikö lanka tuohon.

   Poista
 2. Minulla on lankalaihis mennyt ihan höpsis. Tuo Saukkiksen vinkki neuloa hihaton toppi on hyvä - peukutan sille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saukkiksen vinkki oli hyvä, koska olin aikaisemmin löytänyt mahdollisen mallin Kotiliesi Käsityö -lehdestä, mutta olin unohtanut sen.

   Poista
 3. Paasto sujunut tosi hyvin. Komeroita siivottu ja lankoja ja kirjoja lahjoitettu työttömien kirpparille. Yksi ongelma on kun pitäis ostaa lastenlapsille pääsiäismunia ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että on sujunut hyvin. Mielestäni lapset eivät ole mukana paastossa, joten sen verran voi joustaa (kunhan ei itse syö niitä suklaamunia).

   Poista
 4. Paasto sujuu, mutta pitkältä se tuntuu. Ostohaluja tulee vaikka tuskin ostaisin ilman lakkoakaan. Sortunut en ole. Ennakoin nuo pääsiäsimunatkin ja ostin ennen lakkoa.

  VastaaPoista
 5. Lanka näyttää tutulta. Luultavasti olen joskus aloittanut samanlaisesta langasta jotain neuletta, mutaa kesken taisi sekin jäädä. Lanka oli mustaa tai tumman harmaata, merkkiä en muista, ja neuleesta tuli aika "löysää".
  Paasto sujuu aika lailla odotusten mukaan. Käsitöitä on valmistunut pikku hiljaa ja kangasta tai lankaa en ole ostanut, kuten olen itselleni luvannut. Mutta, mutta! Olen luvannut myös, etten osta askartelutarvikkeita ja kuinka ollakaan nippu korttipohjia oli yhtenä kauniina päivänä ostoskorissani. Voi, noita kauniita päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikein: kyseisestä langasta tehty neule ei ole mitenkään napakkaa.
   Katsoin paaston alun kommenteista, että et sinä luvannut olla ostamatta askartelutarvikkeita. Lupasit vaan olla ostamatta lankaa. Ei siis huolta; mukana olet edelleen.

   Poista
 6. Mielestäni kysymäsi lanka on Novitan Cottonellaa. Sitä oli myynnissä joskus 80-luvulla ja koostumus oli 54 % puuvillaa, 46 % akryyliä, puikkosuositus 4. Minullakin on vielä jemmassa tuota lankaa, vähän tummemman sinisenä vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta. Kuulostaa tutulta. Onko sinun jemmalankasi kenties lähellä alemman kuvan väriä? Siinä kuvassa nimittäin väri on todenmukainen. Tuo koostumustieto olikin tärkeä allergioiden takia. Puuvilla ja akryyli ovat o.k.

   Poista
  2. Melkein sanoisin, että lankani on vielä tummempaa. Siinä näyttää olevan on neljä säiettä, joista kaksi on hyvin tumman sinistä, toiset kaksi lähempänä indigonsinistä. Tosin näyttökuvan perusteella on vaikea verrata väriä :)

   Poista
  3. O.k. Kiitos vastauksesta. Pitää testata jos tuo lankani toimisi kesäjakkuun, jonka ohjeen löysin Kotiliesi Käsityö -lehdestä.

   Poista