lauantai 4. helmikuuta 2023

Kaikki kutoo - ohjelma Yle Areenassa

Hei, vasta kuulin tällaisesta ohjelmasta Yle Areenassa. Vielä en ole ehtinyt katsoa, mutta oletteko muut katsoneet? Minkälainen on?


Vähän vierastan tuota kutoo sanaa, kun minusta se tarkoittaa maton tms. kutomista kangaspuilla. Neulomista varmaan kuitenkin tarkoittaa. 

Selitys löytyy täältä. Alla oleva kuvakaappaus on Kodin Kuvalehden artikkelista:


Tämän mukaan minun pitäisi sanoa kutoa. Kuitenkin olen oppinut päinvastoin. 

14 kommenttia:

 1. Minä ainakin kudon puikoillakin. Neulominen on ompelua neulalla tai koneella. :)

  VastaaPoista
 2. Minä olen aina kutonut sukkia ja vanttuita. Satuin näkemään tuon ohjelman telkkarista joku aika sitten. Suosittelen katsomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut huomannut, että on ollut telkkarissa. Katson kohta Areenasta. Käsityöohjelmia ei ole kovin usein tarjolla.

   Poista
 3. Tämä on aina ikuinen neulojien kysymys että kumpi. Aikoinaan sanoin ehkä enemmän kutoa, taisin sanoa myös molempia (?) mutta nyt ennemmin neuloa, ja siihen on vaikuttanut myös se että kun ohjeita kirjoittaa niin neuloa sana on "virallisempi". Suomijaon mukaan minun pitäisi sanoa kutoa.

  Katsoin Yle areenasta sen toisen sarjan: pakko neuloa jaksot ja se oli myös ihan kiva. En ole mielestäni vielä katsonut tuota kaikki kutoo -sarjaa, täytyy katsoa se myös jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös katsonut Pakko neuloa -jaksot ja ehdottomasti katson tämän minulle uuden tuttavuuden.

   Poista
 4. Katsoin ohjelman sen ensimmäisenä esityspäivänä. Mukava hyvän tuulen ohjelma, jota voin suositella.
  Minä kudon puikoillakin. Olen syntyjäni länsisuomalainen. Tuttavapiirissäni kaikki kutovat syntymä- ja asuinpaikasta huolimatta. Loppujen lopuksi sanalla ei liene väliä, jos kaikki sen merkityksen ymmärtävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä sillä väliä ole. Yhteydestä ymmärtää kuitenkin, mistä on kysymys.

   Poista
 5. Minä taas savolaisista sukujuuristani johtuen ompelen neulalla, neulon puikoilla ja kudon kangaspuilla ;) Mutta siis samapa tuo, mitä sanaa käyttää. Minulla kesti alkuunsa hetken tottua kutoa-sanaan, kun aikuisena tänne etelään muutin ja usea työkaverini puhui kutomisesta. Ensin ihan oikeasti luulin heidän kutovan kangaspuilla😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samapa tuo todella; kaikki tietävät, mistä on kyse. Outoa kuitenkin on, että tuon kartan perusteella täällä pääkaupunkiseudulla kutoa-sana olisi oikea, mutta minua on kyllä opetettu neulomaan. Kutominen olisi sitten kangaspuilla.

   Poista
 6. Lapsuudenkodissani puhuttiin sukkien kutomisesta ja sitä sanaa olen useimmiten käyttänyt, vaikka kutominen taitaa virallisemmin tarkoittaa kangaspuilla kutomista. Mutta pääasia, että tekee, ei sen ilmaisun niin väliä. Pitääkin katsoa tuo ohjelma, se on mennyt minulta ihan ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin juuri ja kiva oli. Käsittääkseni se on vain yksi n. tunnin ohjelma, ei sarja.

   Poista
 7. Minäkin kudon, Länsi -Suomesta kun olen. Ja tarkemmin sanottuna rannikolta, joten ennemmin vielä stikkaan.😁Mutta olen oppinut käyttämään neuloa sanaa, kun teen sukkaohjeita. Silti täytyy tarkkaan aina tarkistaa, ettei ole eksynyt kutoa-sana johonkin kohtaan😅 t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kohdallasi kartan kuvaa pitää siis paikkansa.

   Poista