lauantai 18. marraskuuta 2023

Kässämessut vai kuivaharjoittelua ja ensilumi

Tänä viikonloppuna on Tampereen kädentaitomessut, enkä taaskaan mennyt paikalle. Joka vuosi olen päättänyt, mutta taas kävi näin. 

Messuilla voi toki käydä kuivaharjoittelunakin. Voi lukea messutarjouksia, mutta niissä piilee tietty vaara. Voi lukea neulelehteä, mutta siinäkin piilee yllättävä vaara. Uteliaisuudesta ostin Novitan uuden Essentials lehden, enkä oikein odottanut mitään erikoista. Kuinka kävi:

                            

Onko käytetty eri graafikkoa, vai mistä on kysymys? (tarkistin, ei ole) Lehti on hyvin eri näköinen kuin Novitan julkaisut yleensä - piristävää. Käytetty fontti on uudenlainen. Kuvia on paljon ja ohjeet ovat aina heti kuvien jälkeen. Paitaohjeissa on mainittu myös niskan lyhennetyt kerrokset.

Ohjeet jakaantuvat seuraavasti: puseroita/paitoja 10 kpl, villatakkeja neljä, liivejä yksi, mekkoja yksi, pipoja yksi ja vielä yksi ison huivin ohje ja yksi pienen huivin ohje. Kannessa lukee yli 20 ohjetta, mutta ilmeisesti osaan laskea vain 19 asti. Suunnittelijat ovat suomalaisia. 

Joka tapauksessa jopa minä innostuin suunnittelemaan neulepuseroa, vaikka se on tähän mennessä kuulunut never-osastoon. Vielä kun ohjeet on kirjoitettu saumattomasti top-down-malliin, tämä julkaisu saa minulta 10 pistettä. Nyt tarvitaan villejä hevosia pitämään minut pois tietokoneelta tarttumasta Novitan messutarjouksiin - vielä huomenna sunnuntaina ehtii. Tässä muutama makupala:

 

Mitäkö tein, kun en lähtenyt messuilemaan? Inventoin lankani ja kyllä, niitä on juuri niin paljon kuin luulinkin. Toisin sanoen: Jäitä hattuun!

  

Voiko tätä sanoa ensilumeksi? Ei ainakaan sulanut pois. Pieni varpunenkin halusi kuvaan mukaan. Mustarastas pakeni kuvasta. Meidän pihallamme on paljon pikkulintuja. 




32 kommenttia:

  1. Taito-lehden verkkokaupassa on vielä Joulun neulelehti 3 ja 4 saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta. Yritän vahtia vielä 1-2 -numeron lehtiä. Ihmettelen, ettei niitä ole kirjastossa, kun muut Taito-lehdet siellä ovat.

      Poista
  2. Harkitsin tuota Essentials-lehteä mutta Novitan toiminta Sari N:ää kohtaan on inhottavaa. Siinä on siis Sarin suunnittelema neuletakki (silloin kun oli Novitalla töissä) mutta ilmeisesti jotain todella pieniä muutoksia tehty siihen ja laitettu Novitan sisäisen suunnittelijan nimi, takilla on sama nimi edelleen (eivät sitä sitten voineet vaihtaa?) ja näyttää kuitenkin samalta kuin Sarin suunnittelema. Novitan vastaukset ovat ontuvia ja epäuskottavia niin herää vain kysymys että miksi he tekevät tuota jatkuvasti Sarille, varsinkin kun edellinen pipocase oli jokunen vuotta sitten, hiljattain kuitenkin, eli toiminta on jatkuvaa. Novita olisi voinut julkaista villatakin ohjeen Sarin nimellä, kun ilmeisesti siihen heillä on ikuinen julkaisuoikeus mutta näin eivät kuitenkaan tehneet. Tämä vei vain oman mielenkiinnon lehteä kohtaan, nythän se olisi myös jo messutarjouksessakin. Kaipa se täytyy vähintään edes kirjastossa selata.

    Onpa jännä tuo neuleohjeiden lukumäärä, miksi ihmeessä sitä täytyy mainostaa yli 20 ohjeella, jos niin ei ole.
    Lankaterapia on parasta terapiaa messufomolle, jään odottamaan paidan aloitusta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Tuollainen menettely on todella törkeää. En tiennyt näistä tapauksista ja totta kai tuntuu ikävältä. Onkohan Sari itse vienyt asiaa eteenpäin? Muistan vastaavan jutun Strömsö-villapaidoista. Tästä jutustahan Prima vetäytyi, kun vastassa oli Yle, jolla tekijänoikeus paitaan oli.

      Poista
    2. Joo, tuo Prisma/Strömsö juttu päättyi hyvin, eikä nyt ollut tarkoitus pilata kenenkään iloa tästä lehdestä, saattoi tulla vähän kärkkäästi kirjoitettua.

      Niin, tuskin sen koommin Sari on vienyt eteenpäin lakiteitse, kysyi avoimesti Novitalta Novitan IG:ssä (ja sitä ennen oli jakanut omassa IG:ssä perusteltuja asioita asiasta) että mitä eroa on hänen suunnittelemaan Amelie-takkiin ja jossain vaiheessa Novitan sivuilla oli jokin vastine, joka kuulosti ontuvalta selityksineen, rivien välistä voi lukea, että Novita ei halua perua tekemisiään eli eivät myönnä että olisivat tehneet mitään väärää. Tähän kun lisää kaikki edelliset caset niin toiminta voidaan katsoa jatkuvaksi, mikä on käsittämätöntä toimintaa isolta yritykseltä.

      Äkkiseltään en enää huomannut Essentials lehden julkaisuja Novitan Ig:ssä eli ovatkohan poistaneet ne etteivät ihmiset tietäisi tapauksesta. (Voi tosin olla etten katsonut tarpeeksi tarkasti) Mutta edelleenkään en halua pilata kenenkään iloa lehdestä, siellä on varmasti kivoja neuleita!

      Poista
    3. Tekijänoikeudet ovat juridinen ongelma ja varmaan Novita on tämän selvittänyt. Kohteliasta olisi tietysti ilmoittaa alkuperäisen suunnittelijan nimi, vaikka ei enää työskentelekään yrityksessä. Voisi sanoa vaikka, että muokattu SN:n suunnitteleman pohjalta. Strömsö-tapauksessakin tekijänoikeudet olivat työnantajalla, eikä suunnittelijalla itsellään.
      Ruma juttu kuitenkin.
      Nyt lähdin googlettamaan Amelie-takkia, niin sekä Raverlystä että Novitan sivuilta löytyy ohje ja suunnittelijaksi mainitaan Sari Nordlund. Lanka on eri, mutta en nyt sen tarkemmin osaa sanoa paljonko on muokattu. Voisi kuitenkin mainita, mihin muokkaus pohjautuu.

      Poista
  3. Olen ollut yhden kerran Tampereen kässämessuilla. Silloin tuskaannuin valtavaan ihmismäärään, jonka vuoksi ei päässyt lähellekään mielenkiintoisia standeja. Joka vuosi mieli tekee lähteä, mutta hyvin olen pärjännyt lähtemättäkin.
    Pyörittelin Essentials-lehteä hetken käsissäni, mutta jäi ostamatta. Kivoja ja käyttökelpoisia malleja. Lämminverisenä ihmisenä käytän tosi vähän neulepuseroita, eikä niitä siksi tule juurikaan kudottua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla sama vika; helposti tulee kuuma ja villaisen vaatteen käyttäminen ainakin sisätiloissa arveluttaa. Ehkä pitäisi kuitenkin kokeilla.

      Poista
    2. Viime talvena kudoin Kallaveet-puseron. Enkä ole sitä kertaakaan käyttänyt.

      Poista
    3. Juuri tuo arveluttaa. En ole tähänkään mennessä käyttänyt villapuseroita. Osaisinko edes?

      Poista
  4. Käsityömessut kiinnostais minuakin, mutta ahdistaa se tungos, joka siellä varmaan on. Noissa tilaisuuksissa on aina se vaara, että tarttuu houkutuksiin, vaikka on päättänyt, ettei osta yhtään lisää lankaa. Ehkä on parempi jättää messut väliin senkin vuoksi. Jossain vaiheessa varmaan esittelet neulepuserosi, kyllä sekin vielä valmistuu, vaikka onkin ollut never-osastolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tungosta varmasti on. Yritän vielä vastustaa kiusausta tilata puserolankoja.

      Poista
  5. Kässämessut jäivät minultakin väliin - tälläkin kertaa :) Messutarjouksia olen lukenut, mutta toistaiseksi olen hillinnyt itseni tekemästä ostoksia. Vilkaisu makuuhuoneeseen yöpöytäni päälle, alle ja viereen todistaa, että kaikki lankani eivät mahdu koreihin, pusseihin eivätkä kaappeihin, joten nyt on pakko hillitä itsensä...
    En ole tuota Novitan lehteä huomannutkaan - mutta kivalta kuulostaa. Villapaitojen neulomista olen kartellut vuosia. Viimeksi tein tyttärelle, kun oli ehkä ekaluokkalainen. Olen kuitenkin pitkään miettinyt, josko osaisin / viitsisin tehdä pitkän ja pehmeän neuletakin. Se on kuitenkin aika isotöinen, kun kokokin pitäisi olla aika iso, niin on toistaiseksi jäänyt aloittamatta. Ehkä joskus :)
    Mukavaa marraskuun loppupuolta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Minäkin yritän hillitä itseni tarttumasta messutarjouksiin ja tähän mennessä olen onnistunut. Olen lohduttautunut sillä, että aina tulee uusia tarjouksia. Villapaitaa en ole ikinä neulonut, paitsi nukelle. Se tuntuu isolta urakalta, myös oikeaan kokoon osuminen arveluttaa, koska en ole aivan standardikokoinen itse.
      Pitkä neuletakki on jotain vielä isompaa. Jos sen tekisi paksusta langasta, mutta kuten sanoit: ehkä joskus.

      Poista
  6. Kerran olen ollut Kässämessuilla ja ei oikein kiehtonut - liika on liikaa!!
    Viikko sitten siellä jo valmisteltiin yhtä hallia... olin ApuvälineMessuilla ja liekö ollut D-halli, jonne jo valtavai kangaskääröjä roudasivat... ovat paisuneet niin suuriksi, että "kunto ei riitä"
    Oooooo-la-laa... mikä inventario - tulemme siis jatkossa nauttimaan kättesi töistä! Ihanaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ymmärtänyt, että Tampereen kässämessut on iso tapahtuma - taitaa olla vuoden suurin. Väsyttäähän se ihmispaljous, voisin kuitenkin kerran testata.
      Mitään en tilannut - jee! Nyt jo olemassa olevien lankojen kimppuun.

      Poista
  7. Messuiluviikonloppu oli antoisa, kun päädyin vain katsomaan muiden ostoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on oma ilonsa, kun vain katselee. Jos ei mitään tarvitse, niin on paras olla ostamatta ja vain nauttia tapahtumasta.

      Poista
  8. En ole ostanut vielä tätä lehteä enkä tiedä uskallanko ostaakaan😅😅Kerronpa seuraavassa postauksessani, miten minun kävi messuilun kanssa👍😇t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Messut tulivat ja menivät. Yritän ensi vuonna taas uudestaan.

      Poista
  9. Innolla odotan sitä puseroa. Messut ei ole minun juttuni ollenkaan. Onneksi. Lankaa kun riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hillitsin itseni, enkä ostanut puserolankoja. Villatakkilangat on ostettu jo aiemmin, joten siinä on seuraava haaste.

      Poista
  10. Lankavarastosi on täynnä herkkuja eli mahdollisuuksia kauniisiin neuleisiin. Lanka on arvotavaraa!

    VastaaPoista
  11. On kyllä ihanat mallit tuossa lehdessä. Ja onpas sinulla paljon lankaihanuutta mistä noita malleja toteuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan niin. Uskon että vielä toteutan jonkun neuleen tuosta lehdestä. Sitä ennen on kuitenkin villatakkilangat odottamassa.

      Poista
  12. Lähetin sinulle Taidon joululehtiaiheista sähköpostia. T Saukkis

    VastaaPoista
  13. En uskalla edes ajatella punnitsevani lankojani! Kauhea ajatuskin, kun niitä on niin paljon. Suurin osa on marinoituneita, jopa vuosikymmeniä. Ne kun jotenkin aina jäävät uusien alle piiloon... ;) Noin niin kuin pikakatsauksena; olkkarissa näkyy kaksi korillista ja kaksi muovipussillista, eteisessä iso pajuarkku (60 cm korkea, 80 cm pitkä ja 40 cm leveä) kantta myöten täynnä, vaatehuoneessa kolme 32 litran säilytyslaatikkoa, kaksi jätesäkkiä ja taivas tietää, kuinka monta muuta pussukkaa! Kääks! Minunkin pitäisi laittaa ostokielto itselleni. Mutta kun aina tulee uusia ja kauniita lankoja. :)))

    Olen valvonut melkein viikon täysikuun takia ja se aurinkomyrsky kait vaikuttaa lisänä, etten yhtenä yönä nukkunut lainkaan ja nytkin vain tunnin tai kaksi per yö. Kohta otan nukahtamislääkkeen, sillä on pakko saada nukuttua, ettei sekoa täysin.

    Hyvää yötä tai huomenta tai jotain! RP

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle on noista sukkabokseista kertynyt sellaisia lankoja, joiden väri ei ole omaan mieleen. Niitä ajattelin laittaa joko kirpputorille tai KässäKirppuun myyntiin, tai sitten ihan vaan lahjoitukseen. Yritän kuitenkin hyödyntää mahdollisimman paljon itse.
      Kannatan nukahtamislääkkeen ottamista. Sitä käytän itsekin, jos on ylipirteä olo nukkuma-aikaan.

      Poista
  14. Minullakin on toi lehti, mutta en saanut siitä oikein mitään kipinöitä. Ehkä siitä joskus löytyy jotain, jos on sellaista tarvis.
    Kotona on paljon lankaa, mutta villapaitaa ti muuta isompaa juttua ajatellen on aina liian vähän, tai väärää väriä, tai laatua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on lankojen kanssa: puuttuu juuri se mitä tarvitsee. Puseroon, paitaan tai villatakkiin tarvitsee sen verran enemmän, että eipä minultakaan löytyisi.

      Poista