lauantai 22. huhtikuuta 2023

Miten pyöröpuikon jäykkä kaapeli kesytetään

Meitä hemmotellaan nykyään niin ihanilla pyöröpuikoilla (ChiaoGoo, Addi, Zing jne). Kaapeli ei kierry, vaan palautuu kauniin suoraksi, vaikka olisi ollut miten kierteellä kotelossaan. Nuo ihanuudet ovat sen verran hintavia, että en ole ainakaan vielä kaikkia pyöröpuikkojani korvannut uusilla, ainoastaan ne eniten käytetyt.  

Katsoin juuri kemiönsaarelaisen lankakaupan Garnhärvan viimeisimmän Youtube podcastin. Siinä kaupanpitäjät Tone ja Sara kertoivat muun kässäjuttelun ohessa, miten ennenvanhaisen pyöröpuikon kaapelin saa suoristettua. No eihän sitä usko, ennen kuin kokeilee.

Tässä lähtötilanne. Kyseessä on vuosikymmeniä vanha, Pony-merkkinen, 80 cm, 4 mm pyöröpuikko, joka kaiken lisäksi on äskettäin ollut huivityössä mukana, mutta sitkeästi vaan vetää itsensä kippuraan. 


Puikko kylpyhuoneen lavuaariin ja 1,5 litraa vettä kiehumaan vedenkeittimeen.


Aluksi pelotti koko juttu. Jätin tulpan auki ja kaadoin kiehuvan veden varovasti puikon päälle. Vesi valui tietysti heti pois. Kun huomasin, että suurempaa muutosta ei tapahdu, suljin tulpan ja laitoin uuden satsin vettä kiehumaan. Nyt annoin puikon levätä kuumassa vedessä ehkä minuutin ja ongin sen sitten haarukalla ylös.

Sama puikko kuvattuna liotuksen jälkeen samalla matolla. Jippii, onnistui!


Tarina ei kerro kuinka pysyvä tämä muutos on, mutta väliäkö sillä: prosessin voi suorittaa uudelleen, kun seuraavan kerran ottaa puikon käyttöön. Eihän tämä sama ole kuin ne ihanat punaiset pehmeät kaapelit, mutta varmaan liotusta voi jatkaa vähän pidempään, etenkin kun on näin vanha puikko kyseessä.

Minulle tämä oli aivan uutta. Miten on, onko tämä teille muille aivan tuttu juttu jo ennestään?


18 kommenttia:

  1. Joidenkin instagramista olen myös kuullut tästä, en ole itse kokeillut, hyvä tietää että vinkki toimii! Täytyy myös kokeilla sitten kun tulee mutkalla olevat pyöröpuikot vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkyy toimivan. Liota vaan rohkeasti vähän pidempään kuin minä.

      Poista
  2. En ole tästä ideasta aiemmin kuullut, mutta ihan tarpeeseen se tuli. Parit vanhemmat pyöröpuikot ovat tiukasti kierteellä, joten niille on kylpy tiedossa. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan kannattaa kylvettää juuri ennen käyttöönottoa. Jos puikko on kierteellä pitkän aikaa, niin saattaa olla, että vetäytyy kippuraan vanhaan tapaan.

      Poista
  3. Tuttu juttu on. Olen käyttänyt sitä kikkaa jo vuosia, vuosia. RP

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää: kikka ilmeisesti toimii, kun olet käyttänyt sitä.

      Poista
  4. Tuota voisi kokeilla niihin pariin vanhaan pyöröpuikon, joita vielä on. Puisille voisi kokeilla, että kastaa vain sen vaijerin. T Saukkis, joka tuskailee jopa knit pro:n vaijerien jäykkyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puinen osa ei ehkä kovin pitäisi kiehuvasta vedestä. Toisaalta, jos puikko menee pilalle, saa hyvän syyn hankkia uuden.

      Poista
  5. Näppärä kokeilu! Ja lopputulos selvästi hyvä. Kaikkea pitää kokeilla, kun kerran toisetkin on niin tehneet ;D Tuo känkkyräisyys on tosiaan hieman ärsyttävää neuloessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion käyttää tätä jatkossakin. Ei viitsisi suuria summia sijoittaa harvoin käytettäviin puikkoihin. Usein käytettävät puikkokoot ovat sitten asia erikseen.

      Poista
  6. Tuota olen tehnyt vanhoille pyöröille. Olen käyttänyt jopa juuri kiehunutta vettä. Hyvä konsti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, että todella toimii. Minäkin kaadoin kiehuvan veden suoraan vedenkeittimestä. Pitää vaan olla varovainen, ettei polta itseään. Tone ja Sara nimenomaan sanoivat, että veden pitää olla kiehuvaa, ei vain kuumaa.

      Poista
  7. Tuo oli minulle ihan uusi kikka. Kiva kun laitoit sen tänne. Aika vähän tulee käytettyä pyöpuikkoa, mutta harmittaa se kippuraan meno, jos jotain pitäisi tehdä. Sukkapuikoissa on hyvät puolensa, sen takia kai niitä sukkia tulee pääasiassa tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu toimivan ja kommenteissa oli muidenkin hyviä kokemuksia. Kannattaa kokeilla, kun seuraavan kerran tulee pyöröpuikoille käyttöä.

      Poista
  8. Tuo on todella toimiva kikka, ensimmäisen puikon kanssa pelkäsin veden kuumuuden sulattavan muovikaapelin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, että on toiminut sinullakin. Minuakin arvelutti koko touhu ja siksi tein sen kylpyhuoneessa, enkä liedellä ja kattilassa.

      Poista
  9. Olen joskus kuullut, en kokeillut, kun harvoin tulee pyöröpuikkoja nykyisin käytettyä. Hyvä tietää, että toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä käytän pyöröpuikkoja huivien neulomiseen. Looppaamista olen kokeillut, mutta en järin ihastunut. Lapaset ja sukat menevät edelleen viidellä puikolla.

      Poista