sunnuntai 14. toukokuuta 2023

Kurkut purkissa

Seuraan kahta ruotsinmaalaista Youtube-kanavaa: Sofias garnprat ja Fröken Skoog. Ensin oli Sofia tehnyt lapaset, joista kiinnostuin ja kohta oli myös Fröken Skoog tehnyt samanlaiset vaikka eri väreillä. Pakkohan se ohje oli kalastaa, eli löytyy Raverlystä nimellä Gurkburk. Suunnittelija on Josefine Åkerström ja tässä ne nyt tulevat:


Väreinä oli vihreä ja valkoinen, mutta olisi kannattanut ottaa tumman ja vaalean vihreä, niin olisi enemmän näyttänyt kurkuilta. Lankana oli teetee Pallas, värit vihreä (24) ja valkoinen (9). Malli on oikein kiva. Noudatin sitä silmukkalukujen suhteen (56 s) ja tuli minun käteeni sopivat, eli aika pienet. Puikot 3 mm. Mitat valmiina: pituus 25,5 cm, leveys 9 cm, peukalo 7,5 cm. Paino valmiina on 71 grammaa, josta vihreän osuus 39 grammaa ja valkoisen 32 grammaa.

Ohje on fingering-paksuudelle. Jos olisi sitä noudattanut, olisi varmaan tullut lasten koko. Ehkä ryhdyn tähän vielä uudestaan 7V-paksuisella langalla - tulisi ihmisen kokoiset.

Jos muuten haluaa esimerkin lankadominassin merkityksestä, niin katsokaapa selkäpuolen alimmaista pallukkaa: tuossa kohdassa pidin vahingossa valkoista lankaa vasemmalla. Onneksi huomasin ja käänsin vihreän vasemmalle. Tein saman virheen toiseen lapaseen; olkoon siinä muistuttamassa asian tärkeydestä.


Olin jo aiemmin tilannut Kainorilta kuvan mukaiset lapasplokit ja nyt pääsin näitä kokeilemaan ensimmäistä kertaa. Hyvin toimi, mutta kaikesta luonnonsuojelusta ja muovin välttämisestä huolimatta melkein uskallan luulla, että muovisena toimisi paremmin. Nimittäin, kun olin kosteat lapaset virittänyt plokkeihin ja kuivuttuaan otin ne pois totesin, että vaneri oli turvonnut jonkin verran. Aika näyttää palautuuko vaneri omaan kokoonsa, mutta jos ei, niin vaneri ei ehkä ole aivan paras materiaali tähän tarkoitukseen. 

Bingoon tulee merkintä kohtaan "Kirjoneulelapaset". 

Neulehaasteeseen merkitsen kohdan 10. Neulo kirjoneule.
22 kommenttia:

 1. Raikas ja mukavan näköinen kuvio. Kirjoneule onkin lämmintä lapasissa ja hyvä, että sitä riittää sormien asti. Sormethan ensimmäisenä palelevat eikä kämmenalue. T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti tekee peukalon kohdalla mieli fuskata, ja neuloa vain yhdellä värillä. Tässä kurkkukuviossa peukalon kuviointi oli sen verran oleellista, että oli pakko jatka kirjoneuleella.

   Poista
 2. Hauskan näköiset kurkkupurkki-lapaset.

  VastaaPoista
 3. Hienot lapaset ja onpa hauskasti ideoitu kurkuista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En tunne koko tarinaa, mutta jostain väärinymmärryksestä tämä kurkkuvertaus on tullut.

   Poista
 4. Tulipa hienot lapaset!💚 Ja tosiaan muoviset lapasplokit voisivat toimia paremmin juurikin tuon kastumisen takia, vaikka vaneriset on kyllä tyylikkäät. T. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En vaan ole nähnyt missään muovisia lapasplokkeja. Sukkaplokit minulla on muovisina ja hyvin toimivat.

   Poista
 5. Upeat kirjoneulelapset! Siinä on kuvattuna kurkun siivu poikineen. Kauniita on myös tyynyn päälliset, joita olet ommellut. Naapurisi kankaat löysivät hyvän, uuden kodin sinun luotasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minusta tuo kurkkujuttu oli hauska. Naapuri on todella keventämässä tulevaa muuttokuormaansa; eilen kannoin sieltä kotiin kasan kirjoja. Pitäisi varmaan muuttaa, että saisi raivattua ylimääräiset tavarat pois.

   Poista
 6. Ompas osuva nimi lapasille :) Nuo lapasplokit vaikuttaa käteviltä. Mitä nuo pienemmät reiät on? Turpoaminen ei ole hyvä juttu, muovinen varmaan luistaisikin paremmin. Käsihän on kyllä paksumpi kuin tuo levy ja vie osan lapasen leveyttä paksuuteen, sitä jäin miettimään. Vai onko se huomioitu plokin leveydessä? Tuli ehkä liian vaikea kysymys ;D
  Minullakin on ollut jo pitempään tyyny-/ tyynyliinasuunnitelmia, milloin lie toteutuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kurkkupurkki oli hauska. Lapasplokissa on kolme eri kokoa. Käytin kurkkulapasiin muistaakseni keskimmäistä kokoa. Pienet reiät ovat puikkomittareita ja peukaloille on omat muottinsa. Kun nuo tulivat postissa, mies pyöritteli niitä, ja kysyi mitä ne ovat. Pyysin arvaamaan. Ei arvannut, mutta puikkomittarit tunnisti.

   Poista
 7. Lämpimän näköiset lapaset ja hienot lapasplokit. En ole tuommoisia nähnytkään (enkulinkäsityöt)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä ollut helppo löytääkään. Kainor-niminen yritys valmistaa ja sieltä voi tilata. Taito Pirkanmaa myy ja heillä on myös pyöreäkärkinen nimellä "Tumppuplokki".

   Poista
 8. Hienot lapaset on. Mutta nuo plokit, en ole edes tiennyt tuollaisia olevankaan. Hassua kyllä, että ovat vaneeria... sukkaplokkeja olen nähnyt muovisina ja joskus meinannut ostaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on muoviset sukkaplokit ja toimivat hyvin. Tuli mieleen, että jospa nuo ovat vain muotti ja itse pitäisi jostain muovin palasta leikata uudet. On muuten vielä Tumppuplokki-nimisiä plokkeja, joissa on pyöreä kärki.

   Poista
 9. Aah, en ole koskaan tajunnut noiden mallinteiden (plokkien) tarkoitusta... ole ko vähän yksinkertainen? Siis kosteana muotoiluun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Sukka tai tässä tapauksessa lapanen kuivuu siinä muotoonsa.

   Poista
 10. Komeat kintaat. Tuollainen kintaiden pingotus on minulla ihan uutta. Tosin en sukkiakaan pingota. Pingotan vain elämää ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näistä olen itsekin tyytyväinen. Tykkään pingottaa sukkia ja lapasia. Elämällä on oma pingottimensa.

   Poista