sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Takana viikko mökillä ja yksi valmistunut työ

Meillä ei ole omaa mökkiä, mutta vähintään kerran vuodessa vuokraamme mökin ja yleensä eri paikoista. Tarkoituksena on rentoutua, mikä miehen mielestä tarkoittaa kalastamista ja minun mielestäni käsitöitä ja lukemista. Tällä kertaa suuntasimme Etelä-Savoon, Juvalle.


Minulla oli monta käsityötä mukana, yksi automatkalle ja lisäksi muutama aloitettu ja muutama ei-vielä-aloitettu. Menomatkan neuloin puuvillalankaista sytomyssyä. Perillä huomasin sen olevan korkeintaan mallia nukke, joten oli pakko purkaa melkein valmis pipo. Uudet silmukat, aloitus ja paluumatkan autoneule oli odottamassa.


Neuleaikaa oli lopulta yllättävän vähän, koska kävi sellainen ihme, että kalaa tuli aivan valtavia määriä. Olin siis kala-assistenttina niin veneessä kuin maissakin. Youtube-videon avulla harjoittelimme hauen fileoimista ruodottomaksi - melkein onnistui. Kalaa tuli siis syötyä lähes joka päivä. 

 

Järvestä nousi enimmäkseen haukia, mutta muitakin kaloja. Tässä muutama yksilö. Isoja haukia oli useampi ja yksi niistä vei vieheen suussaan mennessään. 

Olin lähtenyt mukaan Supersock World Championshipiin kuuluvaan Höntsälössiin, eli asenteella neulotaan jos neulotaan. Sieltä oli jo tullut ohjeet kahteen lämmittelymalliin. Tähän oli puikot ja langat mukana mökillä. Aloitin, en tykännyt. Ihan kiva malli kyllä, nimeltään Rattan, mutta lankani on niin tummaa, ettei kuvio oikein näkynyt siinä, joten purin pois ja aloitin perusratkaisulla: valepalmikkomalli. 

Toinen mukana ollut aloitus oli Kantalapun KevätKAL-sukat. Ne käynnistin ja jos joskus valmistuvat, saan bingoon merkinnän "varpaista aloitetut".


Ainoa, mikä lopulta valmistui. olivat kuvan lapaset. Laitan mukaan kuvan mallista - joo, aika kaukana minun toteutuksestani. Puolustukseksi sanon, että olisi pitänyt valita langat paremmin. Päävärin viininpunainen (väri 28) on Pallas-lankaa, joka on paksumpaa kuin Nalle, vaikka tiheys ja juoksevuus ovat samat. Muut ovat Nalle sininata (304), sahrami (285) ja azalea (539).

  

 

                         

Malli on siis Novitan Kevät 2023 -lehdestä nimellä Kevätkarkelo-lapaset. Suunnittelija on Sisko Sälpäkivi. Puikot 3 mm olisi ehkä kannattanut ottaa 3,25 tai 3,5 niin ei olisi tullut niin tiukkaa. Viininpunaista meni 44 grammaa ja muita tosi vähän: vaalean vihreää sininataa 8 g, sahramia 4 g ja azaleaa 5 g.

Resorissa on 48 s ja lapasosassa 52 s.

Lapasten mitat: koko pituus 26 cm, leveys 9,5 cm ja peukalo 6,5 cm. Valmis pari painaa: 60 grammaa.

Bingoon tulee merkintä kohtaan: "Ohje lehdestä".

p.s. Viimeksi pelkäsin lapasplokin vanerin venyvän kostean lapasen sisällä. Nyt keksin laittaa plokin muoviseen pakastepussiin ja sitten vasta lapasen.  

20 kommenttia:

  1. Olisit vain neulonut Rattanit violetista langasta. Tomaattikantapää oli ihan mukava uutuus minulle ja mallineule joustaa ihan kivasti. Piste se on sekin piste, joka näistä tuli. Muistithan lankadominanssin lapasissa? Pallas on kyllä miellyttävä lanka, mutta tosiaan paksumman tuntuista kuin Nalle tai Maija.
    Jos jauhaa hauen massaksi, ei ruodot haittaa ja massasta saa aivan ihania haukimurekepihvejä, ohje muistaakseni maa- ja kotitalousnaisten sivuilla.
    T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä annan Rattanille vielä uuden mahdollisuuden. Käytitkö muuten apupuikkoa?
      Noudatin kyllä lankadominanssia, mutta minulla on näköjään niin kireä neulekäsiala, että pitäisi ottaa paksummat puikot tai vaan oppia rentoutumaan. Lisää harjoitusta, vielä en ole tyytyväinen.

      Poista
    2. En käytä apupuikkoa kahden silmukan palmikonkierroissa eli paikanvaihdoissa, ja nehän saa neuloa lyhytvartisinakin, 2 tuuman resori riittää. T Saukkis

      Poista
    3. Kiitos tiedosta. Tässähän melkein innostuu tarttumaan Rattaniin uudestaan.

      Poista
  2. Mökin vuokrausta olen pitkään miettinyt, kun omaa ei ole, mutta on jäänyt toteuttamatta vielä.
    Tuo on muuten tuttua, että kun pääsee olemaan puolison assistenttina, omat hommat jäävät vähän vähemmälle.
    Käsitöissä on kuitenkin se hyvä puoli, että niitä voi tehdä aina pikkuhiljaa ja tilanteen mukaan. Näin ne etenevät itsellänikin pykälä kerrallaan.
    Mutta kauniit lapaset olet kyllä tehnyt. Nuo lankojen eroavaisuudet ovat minusta aina sellaisia, että ne pääsevät yllättämään. Siksi ehkä turhankin orjallisesti pyrin käyttämään samanlaisia/-merkkisiä lankoja samassa työssä. Minullakin pitäisi olla kirjoneuleessa aina vähintään 0,25 mm isommat puikot. mutta aina sitä ei muista ja vaikka muistaisikin, en edes viitsi etsiä sopivia :)
    Mukavaa alkavaa uutta viikkoa ja kauniita kesäpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Jatkossa yritän vähän tarkemmin valita langat kirjoneuleeseen, ettei tule näitä paksuuseroja ja yritän myös muistaa ottaa isommat puikot. Nyt tuli selkeästi liian kireää 3 mm puikoilla. Ne toimivat hyvin Nallen kanssa, kun neuloo yksiväristä.

      Poista
  3. Oooh - etelä-Savo, sieltähän minä olen kotoisin, syntynmyt Punkaharjulla, myöhemmin kasvanut/elänyt Savonllinnassa, joten Juvakin varsin tuttu. Hauskat nuo rentoutumisenne, kalastus ja käsityöt.... meillä lienee pyöräily se loman paras rentoutumistyyli tällä hetkellä. Odotan jo kovasti 3 viikon päästä alkavaa pientä lomapätkää... juuri sitä "rentoutumista" tarkoitus päästä tekemään! Kateellisena katselin haukianne, kala kyllä maistuu, mutta se perkaus/fileointi, klups... haaste näin malttamattomalle... siksiköhän torit on meidän "kalastuspaikkoja". Ihanan ahkera olet kutiminen kesälläkin... iloa päiviisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Fileoiminen aika konstikasta, mutta en aio vielä luovuttaa. Jospa seuraavalla mökkireissulla on yhtä hyvä kalaonni, niin on millä harjoitella.

      Poista
  4. Lapaset ovat silti hienot, malli vaikuttaa vaikealtakin. En tällä kertaa osallistunut tuohon Kantalapun kaliin, mutta sekin malli on kaunis. Kivoja malleja silti, vaikka purkamiseltakaan ei ole vältytty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Mallia sai kyllä koko ajan katsoa. Kämmenpuoli oli onneksi koko ajan samanlainen. Kantalapun kalin aion neuloa loppuun asti, kunhan ehdin. Siinä on oikein kaunis pintaneule.

      Poista
  5. Lisää hienoja lapasia. Hauki on ilmeisesti hyvin yleinen. Olen melko monta kertaa ollut mukana, kun poikani kalastaa. Jos jotain saa, se on aina hauki, vaikka lohta pyytäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Joo, haukia tulee enimmäkseen. Ongella tuli muutakin, esim. säynävä.

      Poista
  6. Teillähän on ollut mukava viikko ja vielä kalastamista ja käsitöitä; huippua!👌😊Minusta noista lapasista tuli hienot eivätkä vaikuta mitenkään liian tiukoilta. Itsekin kun neulon tiukkaa, niin ehkä silmä on tottunut tähän. Tuota kalan fileoimista joutuisin kyllä myös opettelemaan videolta, vaikka joskus olen sen osannut. Mutta en enää😅 t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis. Olisi kyllä pitänyt olla 3,25 tai 3,5 puikot. Yksiväristä Nallea neulon 3 mm puikoilla. En tiedä, miten sitä en hoksannut aloituksessa. Resori olisi mennyt hyvin 3 mm puikoilla, mutta sitten olisi pitänyt tajuta vaihtaa.

      Poista
  7. Onpas upeat mökkimaisemat ja upeita kalansaalitta olette saaneet. Hauesta tulee hyvä kalakeitto.
    Kivat lapaset sait tehtyä ja olet kyllä ollut ahkerana muutenkin. Matkoilla on kiva olla käsityö mukana. Automatkoilla minullakin puikot kilisee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Automatkoilla on nykyään pakko olla pyöröpuikot. Automme uumenissa on nimittäin edelleen ainakin kaksi sukkapuikkoa.

      Poista
  8. Vuokramökkeilyssä on se hyvä puoli, että saa tutustua erilaisiin paikkoihin. Kun lapset oli pieniä, mekin monesti vuokrattiin mökki vähän sitä silmälläpitäen, missä oli mukavaa tekemistä ja nähtävää. Kauniit lapaset! Se on aina harmi, kun joutuu purkamaan käsitöitä, mutta parempi se on tehdä kuin neuloa liian pieniä asusteita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lapaskehuista. Vuokramökin etuna on myös, että siitä ei muodostu työleiriä.
      Jostain luin aivan äskettäin, että "kukaan ei ole vielä katunut purkamista". Tottahan se on. Ensin harmittaa, mutta ei enää jälkeenpäin.

      Poista
  9. Ihanat lapaset, melkein vois aamuisin vielä ottaa käyttöön. Kiva matka, saalistakin noin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ainakin eilen sai ottaa sormikkaat käteensä ulkona.

      Poista