lauantai 4. toukokuuta 2024

Punaista näkyvissä ja häivähdys harmaata

Näetkö punaista? Jos et vielä, niin tässä tulee. Postaus on vastaus Repolaisen (https://repolainenreissaa.blogspot.com/) haasteeseen, jossa kuukauden väri on punainen. Ensin tuntui vaikealta väriltä, mutta sitten käänsin katseen tietokoneen ruudulta n. 30 astetta vasemmalle ja sieltä löytyi punainen sohva.


Kuvan sohva sijaitsee työhuoneessani ja on vuodesohva, jossa nukkuvat lapset yökylässä ollessaan. Samassa huoneessa on myös punaiset verhot ja tapetissa punaisia raitoja.

Kuvassa näyttää enemmän joulutontunpunaiselta, mutta se ei ole totta. Väri on lähempänä viininpunaista. 

Viime päivinä on ollut projektina siivota vanhat kirjat kellarista. Kirjat ovat lapsuudenkodistani, enimmäkseen isäni kirjoja - ja niitä on paljon. Kirjat käsittelevät toista maailmansotaa, presidenttejä, politiikkaa ynnä muita tuon ajan maailman tapahtumia. Sota- ja politiikka-aiheiset olen laittanut annetaan-menetelmällä Toriin ja niihin on ollutkin kiinnostuneita. Klassikkoja ja muuta kaunokirjallisuutta vien vähitellen kirjaston vaihtohyllyyn ja osa menee sitten ihan vaan roskiin.

Mutta punaisesta puheenollen samasta paikasta löytyi kolmen punaisen kirjan setti. Gunnar Mattsonin 1960-luvulla kirjoittamat Lapitip, Prinsessa ja Asunto Oy Eeden. Näistä Lapitip on hellyttävä tarina yksinhuoltajaisästä, jolla on 5-vuotias lapsi ja vauva. Isän ja 5-vuotiaan keskustelut ovat samaan aikaan hauskoja ja vakavia. Prinsessa on tositarina kirjailijan vaimon taistelusta syöpää vastaan. Asunto Oy Eeden kertoo varakkaiden ihmisten turhautumisesta. Nämä vien kirjaston vaihtohyllyyn.

Vielä se häivähdys harmaata. 



Malli:
Meilahti
Suunnittelija: Leeni Hoimela, kirjassa Urban knit
Lanka 1: Freija Yarn, merino single, väri Platinum
Lanka 2:  Concept by Katia, väri 3 light grey, mohair
Puikot: 3,5 mm
Aloitussilmukat: 96 s.
Paino valmiina:  55g. 

20 kommenttia:

  1. Viiininpunainen jo menettelee mutta ei minulle kirkkaan punaista, pikku vieraat näkee suloisia unia punaisella sohvalla!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, paitsi ei se kovin punaiselta näytä enää, kun sen avaa kahden hengen vuoteeksi.

      Poista
  2. Ihana väripiristys sekä arkielämässä että yökyläläisten saapuessa ❤️

    VastaaPoista
  3. Minulle kelpaisi kyllä punainen sohva ja istuinpäälliset tuoleihin.
    Kirjojen vähentäminen kodista on raskasta puuhaa. Jouduin tekemään sitä muuton yhteydessä. Vieläkin on liikaa kirjoja.
    On muuten pehmeän näköinen myssy. Sopisi vaikkapa yömyssyksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Kirjoista on haikeaa luopua, toisaalta tulee kevyt olo, kun saa hyllyihin ja kellariin enemmän tilaa. Vielä parempi olo tulee, jos saa kirjat annettua eteenpäin sellaiselle, joka niitä arvostaa. Sota, historia ja politiikka ovat aiheita, joille tuntuu löytyvän kiinnostuneita.

      Poista
  4. No nyt on kirjaimellisesti sohvantäydeltä punaista - wau! Kiitos haasteeseen vastaamisesta!! Värikoodatut kirjat ovat alkaneet kiinnostaa... jestas, meillä olisi myös vaikka ja kuinka kirjoja kierrätykseen, mutta kun niistä ei raskisi luopua... askarrellutkin olen monesta paljon... mutta mutta.... kiitos kun kerroit tiivistelmät juonista... Lapitip alkoi kiinnostaa kovasti, mutta mistä kirjan nimi mahtaa juontaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapitip toimii kirjassa eräänlaisena taikasanana. Aion vielä lukea sen uudestaan, mutta muistaakseni oli niin, että jos ehtii saloa Lapitip kolme kertaa fortuna-pelissä ennen kuin kuula on ehtinyt alas, niin saa pelata sen uudestaan. Haluatko kirjan? Voin laittaa sen sinulle postiin. Laita osoite minulle sähköpostiin: puikoillanikin at gmail piste com.

      Poista
    2. Meiltä löytyy fortuna, mutta taikasana ei ole tuttu - mielenkiintoista!
      Luehan kirja rauhassa ensin itse uusiki ja ilomielin huolin lainaan sittemmin... nyt on pari pokkaria jo varattu käsimatkatavaroihin... sinne ei ennätä, nämä aion jättää jonnekin "kierrätyspisteeseen" seuraavalle matkaajalle luettavaksi... kevyttä hömppää enkuksi. Laitan sulle mailia.... kiitos ihanainen!

      Poista
    3. Kiva. Laitan sinulle postiin, kunhan olen lukenut. Laita siitä vaikka kiertoon, eli en tarvitse takaisin.

      Poista
  5. Hyvät punaiset kuvat! Valaistus joskus muuttaa kohteen värin kuvassa toisen laiseksi kuin mitä se todellisuudessa on. Kivan näköinen myssy, näyttää mukavan pehmeältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mohair tekee lopputuloksesta vähän pörheämmän.

      Poista
  6. Punainen olisi minullekin yllättävän haastava väri, kirjoja toki on joka väriä. Pehmeän ja lämpimän näköinen pipo ja mukavan näköinen sohva. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Aluksi tuntui vaikealta, mutta nyt olen jälkeenpäinkin nähnyt ympärilläni vaikka mitä punaista.

      Poista
  7. Olipas kivan pirteä sohva ja kivasti löytyi punaisia kirjojakin! Tuo mohairpipo on kyllä ihana👍

    VastaaPoista
  8. Punainen on minun värini, samoin kaikki mausteiset värit kuten okra, ruoste, oranssi jne.
    Punainen piristää mieltäkin kivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okra ja ruoste kuuluvat minunkin lempiväreihin. Tontunpunainen ei välttämättä, viininpunainen kyllä. Yllättävän paljon kuitenkin löytyy peruspunaista omastakin vaatekaapista.

      Poista
  9. Punainen sohva onkin aika suosittu :) Se on kodin lämmin väripilkku. Pipo näyttää muhkealta ja pehmeältä. Kaunis.
    Tuo jämälankajuttu ei taida minulla onnistua. Minä alkaisin heti suorittaa ja vapaat kädet katoaisivat :) Jämiä on kyllä kiva saada käyttöön. Tsemppiä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Mohair-lanka tekee piposta muhkeamman kuin ilman sitä.

      Poista