sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Lapasboksi 9 - syyskuu - Kellon tarina

Sweets & Socks -blogin Maarit julkaisee Lapasboksi-haastetta KLIK. Tiesin heti, mihin tartun, kun syyskuun teema julkaistiin:


Kotonamme on vanha seinäkello. Olen asunut kellon kanssa samassa huushollissa, muutamaa nuoruuden harha-askelta lukuun ottamatta, koko ikäni. Kellon voi vetää myös lyömään. Se lyö täydet tunnit kyseisellä tuntimäärällä ja julistaa vielä puolet tunnit yhdellä lyönnillä. Lapsuudenkodissani kello oli aina vedetty lyömään. Löikö se myös yöllä, sitä en muista, mutta välitän tässä pahoittelut silloisille naapureille, jos näin oli. 

Lapsuudenkodissani kello oli olohuoneessa. Nykyisessä kodissani se on ollut eteisessä ja siitä on aina ollut hyvä katsoa, milloin pitää lähteä, jos mielii johonkin määrättyyn bussiin tai junaan. 

Kellon tarkkaa ikää en tiedä, mutta kuulemani mukaan se on ollut jo isoäidillämme, joten ehkä jostain 1900-luvun alusta mahdollisesti peräisin, tai???. Jos joku kelloasiantuntija tietää, niin kertokaa ihmeessä. 

Tänä kesänä 2024 se sitten tapahtui: Kello ei enää suostunut vedettäväksi. Vieteri oli ilmeisesti tullut tiensä päähän. Kello sai siirtyä uudelle kunniapaikalle vierashuoneeseen näyttämään ikuista keskipäivää tai vuorokauden vaihdetta. Eteisen paraatipaikalle hommattiin perusclasohlson, että jatkossakin ehditään bussiin tai junaan. 

Mistä sitten se inspiraatio? Halusin tehdä hyvin palvelleelle perheenjäsenelle kunniaa neulomalla samanväriset lapaset ja huomatkaa tuo kellon yläosa: sehän on kuin lapasen kärkikavennukset. 


Malli: Ensilumi
Suunnittelija: Veera Jussila
Koko: pienin koko, varmaan n. 1 vuotiaan
Puikot: 3 mm
Silmukat: resorissa 36 s, sitten 32 s.
Lanka: Sierra Andina 
Paino valmiina: 24 g

Näissä Veera Jussilan lapasissa on jujuna se, että peukalokiila tehdään toisen ja kolmannen puikon väliin (tai loop-tekniikalla vastaavaan kohtaan), molempiin lapasiin samaan kohtaan. Näin lapsi voi pukea lapaset kumpaan käteen vaan ja peukalo on aina oikeassa kohdassa. 

Ranteen joustinneule olisi kannattanut tehdä pienemmillä puikoilla, mutta juuri sillä hetkellä ei näitä ollut matkassa. 

2 kommenttia:

  1. Upea kello ja hyvä että säilytät aarteen näyttämässä vaikka keskipäivää.
    Ihanat lapaset. Minä meinasin uskaltaa yrittää sormikkaita. Ostin lyhyet neulepuikotkin, mutta hirvittää osaanko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Varmasti onnistuu sinulta sormikkaiden teko. Ohjeesta kannattaa katsoa silmukkamäärät kuhunkin sormeen ja sovittaa välillä, jos ovat tulossa itselle. Hyvä, että sinulla on lyhyet puikot. Pitkien kanssa voisi olla hankalampaa.

      Poista