lauantai 2. maaliskuuta 2024

Vain kolme kuvaa - maaliskuu

Saako nämä kuvat laittaa nyt jo? Jos ei, niin pahoittelen, että menen asioiden edelle. Minun M-maaliskuuni alkaa näin ja nyt mennään kulttuuri edellä:


Macbeth - opus löytyy omasta kirjahyllystä. Kirjassa on kuvitus sekä kaksitoista Shakespearen näytelmää suorasanaisiksi kertomuksiksi muunnettuna:  Loppiaisaatto, Kuningas Lear, Myrsky, Venetsian kauppias, Miten äkäpussi kesytetään, Kuningas Richard toinen, Kuningas Henrik neljäs-ensimmäinen osa, Hamlet, Romeo ja Julia, Othello, Juhannusyön uni ja tietenkin Macbeth. 

Jos on menossa vaikka teatteriin katsomaan Shakespearen näytelmää, tai jokin näytelmä on kirjan, elokuvan tms. taustana, voi tästä teoksesta helposti päivittää tietämyksensä. Esim. lukiessani Margaret Atwoodin Noidan sikiö -kirjaa oli Myrsky-näytelmän lukemisesta suuri apu



M - kaupunki etsii murhaajaa (1931)

Tähän Fritz Langin elokuvaan liittyy tarina: Tuoreena avioparina asuimme jonkin aikaa vanhassa kerrostalossa, jonka asunnoissa ei ollut omaa vessaa, vaan kussakin kerroksessa oli kerroksen yhteinen vessa. Kyseisessä asunnossa katsoimme televisiosta tämän aivan kauhean pelottavan elokuvan, joka kaiken lisäksi tapahtuu kaupungissa. Arvatkaa, uskalsinko elokuvan jälkeen mennä yksin siihen vessaan. Onneksi henkivartija lähti mukaan. Onko tuttu elokuva? Onko kellään samanlaisia arkajalkareaktioita?


Mozart ja hänen Musiikkinsa

Kuvassa olevan Mozartin pään olen ostanut hänen kotimuseostaan, mutta mielestäni se ei ollut Wienissä. Yritin googlata, mutta löysin vain Wienin kotimuseon osoitteen. Ehkä se oli Wien, mutta tietääkö kukaan, onko Mozart-museoita muualla? 


27 kommenttia:

  1. Jostainhan tuo M- kuukausi on aloitettava ja jonkun on oltava rohkea aloittaja :) En tosin tiedä, oletko aloittaja, mutta ensimmäinen, jonka minä näen.
    Mozart on kovan luokan M! Tuota elokuvaa en ole nähnyt, enkä kirjaakaan lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokuva on klassikko, mutta aika rohkea saa olla. Tai sitten pitää katsoa oikein valoisana päivänä, eikä ainakaan kaupungissa.

      Poista
  2. Kyllä saa laittaa jo nyt, etkä itse asiassa ollut edes ensimmäinen maaliskuun haastevastaaja. Tuosta elokuvasta tuli mieleen toinen kauhuelokuva, nimittäin "Manaaja", joka sekin sopisi tähän maaliskuuhun kun M:llä alkaa. Kävimme mieheni, silloisen poikaystävän, kanssa sitä katsomassa, mutta lähdimme kesken pois kun oli niin kammottava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Manaaja oli silloin tosi pelottava. Olen nähnyt sen tekemisestä dokumentin. Silloinhan ei ollut samanlaista digitekniikkaa kuin nykyisin ja paljon joutuivat tekemään "oikeasti".

      Poista
  3. Minä en katso kauhuelokuvia ollenkaan, paitsi Nosferatun katsoin pojan kanssa, mutta se on niin vanhaa kauhua, että vain naurattaa. Olisiko Mozartin pää ostettu Prahasta, siellä on Mozartin kotimuseo. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvinkin olla Praha. Olen kyllä Wienissä ollut muutaman kerran, mutta jotenkin on muistikuva jostain ei-niin-hienosta ja pienemmästä paikasta.

      Poista
  4. Mainiot maaliskuun valinnat ja hienoa kun ovat yhtä teemaa.
    Shakespeare tuttu kun olin englannin opiskelija ja se kuului kurssivaatimuksiin.
    Macbethiä en ole lukenut enkä nähnyt leffana. Aukko sivistyksessä 🙂

    Murhajutut on melkein pakko jättää. Alkaa nykyään housut tutista.
    Tuo Kristiinan mainitsema Manaaja on kammottavista kammottavin.
    Kaduin aikanaan että menin sen katsomaan.

    Mozart. Pitäisikin ottaa asiaksi tutustua paremmin suuriin säveltäjiin. 🎼

    Mukava antoisa postaus. Tunnen sivistyväni 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vasta keksin tuon teemajutun, ja luulenpa noudattavani sitä jatkossakin; vähän yhtenäistää.
      Minä luin Macbethin koulussa, kun olin jenkeissä vaihto-oppilaana. Murhia siinäkin oli. Sietäisi lukea uudestaan.

      Poista
  5. Kivat maaliskuu kuvat.

    VastaaPoista
  6. OIkein kivat ja kulttuuripitoiset maaliskuun m-sanat. Olen itse myös keksinyt jo maaliskuun sanat ja taidan pitäytyä niissä ja ehkäpä viikon päästä ne voisi jo julkaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Jos m-sanoja on liian kanssa, niin ne voi panna talteen. Tulossa on myös marraskuu.

      Poista
  7. No aikainen lintu se madon nappaa... Melkoinen menijä maaliskuussa....
    On kyllä totta, että päivissä tuntuu olevan itsekullakin enemmän virtaa ja aikaa riittää enemmän, kun aurinko ihanainen jaksaa päivä päivältä kiivetä korkeammalle.
    On mullakin jo yksi kuva odottamassa paria kaveria.
    Ihanaa miaaauuuuuuliskuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivät sen kuin pitenevät. Ihanaa maaliskuun jatkoa sinullekin.

      Poista
  8. Kivasti keksit maaliskuun kuvat. Itse mietin vielä M-kirjaimiani.

    VastaaPoista
  9. Hyvät kuvat keksit maaliskuulle, kulttuuri on aina ajankohtainen asia ja sopii hyvin kevääseen. Kotonani oli ulkovessa, kun olin pieni ja ihan ilman kauhuelokuviakin oli syyspimeällä tosi jännittävää käydä vessassa asioillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauhuleffoja ei kannata katsoa, jos tiedossa on liian jännittävä vessareissu.

      Poista
  10. Onpa monta M-kulttuurisanaa, kivasti oivallettu

    VastaaPoista
  11. Olisin myös esitellyt jo kole maaliskuun kuvaani, mutta en löytänyt, mihin linkittää.
    Sinulla on hyvä M-trio. Tuota kirjaa en ole lukenut, en uskalla katsoa kauhuleffojakaan. Ainut niistä on vanha Psyko, jonka joten kuten vilkuilin. Mozartia kuuntelen joskus siivotessani, kuten muutakin klassista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Psyko se vasta kamala on. Nykyään vältän katsomasta mitään kauhuja.
      En itse asiassa ole linkittänyt näitä mihinkään. Laitoin vain tänne omaa blogiin.

      Poista
  12. En katso kauhua, en katso..jo kirjan kantena tuo ylin on kiinnostava, kirjaa en ole lukenut. Kivat vastaukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti tulla vielä kertomaan että muutama vuosi sitten töllöstä tuli HOHTO, se vasta pelottava onkin, nuorin poikani katsoi elokuvaa kanssani omassa kotonaan ja pelottavimmissa kohdissa avttiin kännykät kun äitiä pelotti. Siinä on se kylpyamme kohtaus aivan hurrrrja..-)

      Poista
    2. Nykyään en katso kauhua paljolti tuon ylläkuvatun kokemuksen takia tai ainakin siitä viisastuneena. Hohto-elokuvan olemassaolon tiedän (Jack Nicholson), mutta mielestäni en ole katsonut sitä.

      Poista