sunnuntai 11. syyskuuta 2022

Hyvästi Välke-lanka, tai ei sittenkään

Pyhä pyrkimys oli käyttää loppuun kauan muhineet Novitan Välke-langat. Tarkoista laskelmista huolimatta suunnitelma ei toteutunut, vaan ennen viimeisen parin peukaloita lanka loppui. Välke-lankaa ei taida enää olla myynnissä, mutta onneksi Kässäkirpusta sitä löytyi. Peukalot tuli tehtyä, ja taas jäi lankaa. Ehkä seuraavalla yrityksellä parempi onni.

Tässä he ovat kaikki. Nyt menevät laatikkoon ja lopulta keräykseen (esim. Lankavan katalogissa on keräysosoite). Langat ovat siis Novitan Välke-lankaa, värit 591 karpalo ja 506 vanamo. Langassa on 2 grammaa polyamidia, josta muodostuu kiiltävä säie. Ei erotu kuvissa, mutta pientä kiiltoa näkyy luonnossa. 


Alla oleva pari valmistui ensimmäisenä. Koko on noin 130 senttisen lapsen. Ihan itse suunnittelin (olenko minä nyt neulesuunnittelija?). Puikot 3,5 ja 4 mm. Resorissa 36 silmukka ja kämmenosassa 40 silmukkaa. Valmiin parin paino on 55 grammaa.


Toisessa parissa on kiilapeukalo ja selkäpuolella pintaneule, jonka perusteellinen ohje löytyy seuraavanlaisesta osoitteesta: https://risusydan.blogspot.com/2011/11/ohje.html
Ohje on todellakin vuodelta 2011, mutta siellä se vieläkin on ja vilahtelee aika ajoin Pinterestissä. Tässä kuvassa vähän näkyvät nuo välkkyvät pilkut. Koko on noin 140 cm kokoisen lapsen, aloituksessa 40 s, puikot 3,5 mm ja valmis pari painaa 55 grammaa.
 

Kolmas tuhoamisyritys tuotti nämä noin 150 cm kokoisen lapsen raitalapaset. Aloitussilmukoita 40 ja valmiin parin paino on 58 grammaa. 


Lankaa jäi vielä 90 grammaa ja vähän tuota vaaleampaa. Niistä saa yhdet isot ja yhdet pienet lapaset, mutta se projekti jää nyt ainakin hetkeksi odottamaan. 

12 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää lapaset. Muhkeaa pintakuviota, ja paksuus, joka pitää lämpimänä. Pian on aika käyttää lapasia. :)
  Ja kyllä, sinä olet neulesuunnittelija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sartsa. Hienoa olla neulesuunnittelija, ehkä pitää kuitenkin vähän vielä kehittyä.

   Poista
 2. Hienoja kintaita. Tottakai olet neulesuunnittelija, kun neuleita suunnittelet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Olifantti. Tuntuu hienolta olla neulesuunnittelija.

   Poista
 3. Kivoja lapasia ja täytyypä kurkata tuo kuvio. Näyttää hyvin nätiltä! Minullakin on tuota Välkettä vielä vajaa kerä, aikoinaan ihastuin siihen tuon kimalteen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit. Kuvio on hauska ja helppo toteuttaa. Jos sinulla on vajaa kerä Välkettä, niin ei noihinkaan mennyt kuin 55-58 grammaa/pari. Vähän isompiin aikuisen kokoon menisi vain vähän enemmän.

   Poista
 4. Oletpas tehnytkin kivan näköisiä lapasia. Minä en tykkää tehdä lapasia, koska inhoa tehdä peukaloita :) Jos vois vaan tehdä ilma peukaloa, niin olis ihan jees!
  Ja kyllä, olethan sinä neulesuunnittelija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju. Onneksi lapasissa on kuitenkin neljä sormea vähemmän kuin sormikkaissa.

   Poista
 5. Oletpas sinäkin ollut tuottelias ja neulesuunnittelija hyvinkin! Hienoja lapasia ja hyvä, kun mainitsit tuon Lankavan keräyksen. Olin aivan unohtanut sen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Irkku! Lankavan keräys on itse asiassa ainoa vähävaraisten keräys, jonka olen löytänyt. Jotkut kaupungit keräävät myös asunnottomille lapasia, säärystimiä ja pipoja.

   Poista
 6. Kaikki kauniita, mutta pinteneuleiset lapaset jotenkin erityisesti hyppäävät esiin ja näyttävät lämpöisiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vanuttunut villasukka! Varmasti lämmittävät paremmin kuin tasainen neule. Taidan tehdä itsellenikin tuolla idealla.

   Poista