maanantai 16. tammikuuta 2023

Jotain valmista

Vuodenvaihteessa keskeneräisiä neuleita oli vain kaksi huivia (ufoja ei tässä yhteydessä lasketa). Tammikuussa oli sitten sitäkin enemmän aloituksia: vielä yksi huivi, kahdet sukat, kahdet lapaset. Onneksi jotain sentään valmistuukin.


 Intialaista peukaloa piti päästä kokeilemaan. Ohje on kuvan lehdestä vuodelta 2014 ja on nimeltään: "Peruslapanen kauniilla ja hyvin istuvalla intialaisella peukalolla". Löytyy varmaan Novitan arkistostakin. 

Ohje on 7 veljestä -langalle. Minulla oli käytössä Novita Duo, väri 066 tiili. Tätä lankaa ei enää liene kaupoissa, mutta on koostumukseltaan ja juoksevuudeltaan sama kuin 7V.

Muuten tein aivan ohjeen mukaan, paitsi selkäpuolelle (selkä?) neuloin kuvioneuletta. Lapaset menevät keräykseen ja ovat mallin mukaan kokoa "nainen", mikä tarkoittaa, että minulle liian suuret. 

Kovasti on kehuttu intialaisen peukalon hyvää istuvuutta, mutta minusta peukalon sijoitus tekee lapasesta vinon. Tuntuu, että peukalon pitäisi olla keskemmällä. Voi tietysti olla, että en saa oikeaa tuntua, kun lapaset ovat minulle liian suuret. 

Puikot 3,5 mm ja valmis pari painaa 76 grammaa. 

Kirjoitan tähän alle vielä kuvioneuleen ohjeen:

Mallikerta koostuu 6 silmukasta ja 4 kerroksesta. Neulotaan suljettuna neuleena.

1. krs : 3 s takakautta yhteen, mutta älä siirrä pois vasemmalta puikolta. Ota langankierto oikealle puikolle ja sitten vielä kerran kaikki 3 takakautta yhteen. Siirrä oikealle puikolle. Sitten 3 oikein. Toista.

2. krs.  Kaikki oikein.

3. krs. Muuten sama kuin 1. krs, mutta aloitetaan 3 o. Sitten tuo takakautta yhteen -juttu, niin kuin 1. krs:lla.

4 krs. Kaikki oikein.

Bingoon kilahtaa ensimmäinen merkintä kohtaan "Lapaset keräykseen".

14 kommenttia:

 1. Tulipas nätit ja näyttävät lapaset ja kun ajattelee, että noinkin helpolla pintaneuleella👍🤗Ja kiitoksia ohjeesta; enpäs ole tuolla lailla kokeillutkaan tehdä, mutta täytyypi kokeilla. Edelleenkin on intialainen peukalo tekemättä enkä ole ihan varma, että sitä vähään aikaan edes kokeilisin. Minulle riitti nyt vähäksi aikaa ihan se peruspeukalo ja sitten se, missä lisätään koko ajan silmukoita; mikähän sen nimi nyt olikaan😂🤔t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kiilapeukaloa varmaan tarkoitat. Se on ollut minunkin mieleeni ja sillä on tullut istuvat lapaset. Ehkä kokeilen intialaista vielä omassa koossani.

   Poista
 2. Kauniit lapaset! Tiilenpunainen on kaunis väri, sopii minun makuuni. Bingo lähti sitten hyvin käyntiin, onnittelut siitä!

  VastaaPoista
 3. Kaunis malli ja joku saa hyvät lapaset! Minä en ole koskaan kokeillut intialaista peukaloa. Olen muutenkin aika harvakseltaan tehnyt lapasia sukkiin verrattuna (paitsi poikkeuksena viime vuosi..). Tykkään tuosta lyhenteestä 7V ;D

  VastaaPoista
 4. Olen vähän samaa mieltä intialaisen peukalokiilan ulkonäöstä, jokin siinä häiritsee tai en pidä siitä. Ehkä se vaatisi että tekisi näitä lapasia useammat jolloin tottuisi ulkonäköön eikä se enää häiritsisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lisäksi tuntui omituiselta. Eniten pidän kiilapeukalosta.

   Poista
 5. Empä ole koskaan edes nähnyt tällaista peukkua.... osaisinkohan enää sitä minkä joskus osasin, hih...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti sitä on kehuttu juuri hyvin istuvana, vaikka ei niin jaunis olekaan.

   Poista
 6. Kauniit ovat kintaat. Peukaloista en sano mitään. Ne on aina jotenkin väärässä kohti. Ainoa pelastus on sädekavennus. Silloin peukalo itse määrää, miten kintaat käteen asettuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmaan aivan totta. En ole tullut ajatelleeksi ja ohjeessa oli ohut nauhakavennus. Pitää kokeilla sädekavennusta.

   Poista
 7. Muistuupa mieleen vuosien takaiset lapasmallit, joita silloin tein useampia pareja. Siis lapasia aivan samanlaisella pintaneuleella ja intilaisia peukaloitakin muutamia, mutta jäivät sitten jotenkin unholaan. Nyt tuntuu, että voisin taas kokeilla niitä, ehkä. Näyttävät siis mukavilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pintaneule on kiva. Sitä olen nyt kokeillut pari kertaa. Intialainen peukalo ei tällä kertaa sytyttänyt, mutta Olifantti tuossa yllä antoi hyvän ohjeen: kärjessä sädekavennus; silloin peukalokin löytää oman paikkansa.

   Poista