tiistai 6. kesäkuuta 2023

Sukkatestin tulos ja kuukauden mietelause

Testi lähti liikkeelle 16. huhtikuuta. Kuvan sukat on tehty sukkamestarin boksissa olleesta Woolly Wood -langasta. Kyseisen boksin mukana ollut ohje oli pitsineulepolvisukille. Onneksi en lähtenyt pitkää vartta tekemään, vaan lyhytvartiset perussukat.

Sukat ovat olleet käytössä kolme viikkoa ja ne on pesty koneessa joka viikon jälkeen. Nyt on meneillään neljäs viikko ja sukat ovat olleet jalassa kolme päivää. Kuvassa on sukkien tilanne siis kolmen viikon, kolmen päivän ja kolmen pesukerran jälkeen.


Kantapää on reilusti puhki. Muuten pinta on nyppyinen ja vähän huopunut.


Totuuden nimissä on todettava, että Woolly Wood ei ole sukkalankaa. Novitan kuvaus langasta:

Modaali-merinovillalanka on hengittävä, kosteutta siirtävä ja kestävä lanka moniin käyttötarkoituksiin, kuten neuleisiin ja asusteisiin. Pehmeytensä ansiosta Woolly Wood sopii erinomaisesti myös lasten neuleisiin ja on hyvä vauvalanka.

Laitan tästä myös Novitalle palautteen. Selkeästi sukkamestarin boksiin on tarjottu ei-sukkalankaa. Muutenkin olen ihmetellyt viimeaikaisia pyrkimyksiä välttää esim. polyamidia. Jos sukat hajoavat noin nopeasti, niin kuinka ekologista voi olla, että kolmen viikon jälkeen tarvitsen uudet sukat? 

                                        *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    

Mutta asiasta toiseen. Tässä valitsemani "mietelause" tälle alkaneelle kesäkuulla:

"Neulominen on opettanut minulle kaksi asiaa: Ensinnäkin sen, että harjoittelemalla voi oppia tekemään asioita, jotka aluksi tuntuivat mahdottomilta. Ja toiseksi sen, että et koskaan kadu purkamista."

näin kirjoitti Maija Vasala Laine-lehden numerossa 17, kesä 2023.

25 kommenttia:

  1. Kyllä nyt on sukat menneet rikki ennätysajassa. Johan tuossa menee työkin ihan hukkaan, kuten tietysti lankakin. Jos tuosta langasta oli tarkoitus tehdä pitkävartiset pitsineulesukat, ei langan valitsija ollut tehtäviensä tasalla. Laita ihmeessä palautetta Novitalle, pitäähän sukkia varten valitun langan olla kestävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palaute lähti, kuvien kanssa. Kyseinen lanka ei ole sukkalankaa. Omituista on, että se oli Sukkamestarin boksissa juuri sukkatarkoitukseen.

      Poista
  2. Ikävä, vaikkakaan ei yllättävä, testitulos. On asioita, joita ei uskaltaisi sanoa ääneen, ja yksi niistä on, että polyamidi on hyvää sukkalangan vahviketta. Muovittomat eivät vain vedä vertoja sille. On todella villan (ja työn) haaskausta, jos sukat kestävät alle kolme viikkoa. Joku kertoi kerran, ettei löytänyt mistäÄn tutkimusta, jossa olisi todistettu tencelin hankauskestävyys, vetolujuutta sillä kyllä on. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Woolly Wood on oikein miellyttävän tuntuinen lanka ja voin hyvin kuvitella sen vaikka jakkuun tai lapsen neuleeseen. Kovin lämmin se ei ole, kun villaa on vain 30%. Sukkalangaksi siitä ei ole.

      Poista
  3. Tuo lanka ei todellakaan sovellu villasukkiin. Noin surkeaan kuntoon en ole saanut ainuttakaan 7veikka-sukkaparia kuukausien käytön ja pesujen jälkeen. Muovin välttämisessä on syytä käyttää tervettä järkeä. Jatkuva uuden ostaminen huonolaatuisen tilalle ei ole ekologista, kuten totesit.
    Keväällä Woolly Woodin käytöstä sukkalankana keskusteltiin parissa someryhmässä. Kokemukset oli samanlaisia kuin sinulla. Laita ihmeessä Novitalle palautetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palaute lähti, kuvien kera. Novita varmaan tietää, että lanka ei sovi sukkiin, kun sitä ei siihen tarkoitukseen markkinoidakaan. Outoa on, että sitä tarjottiin Sukkamestarin boksissa ja vielä pitkävartisiin sukkiin. Villaa on vain 30%, joten lanka ei ole kovin lämmintä.

      Poista
  4. No nyt on käynyt Novitalla iso moka boksin lankavalinnassa, hyvä kun annoit palautetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Jännä nähdä, mitä sanovat. Uskon, että sinne on mennyt palautetta muiltakin.

      Poista
  5. Jos tarkkoja ollaan niin langan kuvauksessa ei puhuta sukista, mikä tekee vielä oudommaksi sen, että woolly woodille on tehty sukkaohjeita ja sen, että sitä oli sukkaboksissa. Kyllä siihen olisi voitu valita muita lankoja eikä olisi tarvinnut valita tuota. Mutta ehkäpä palaute auttaa, varsinkin jos useat ihmiset laittaa palautetta, ja jatkossa sitä ei ole noissa bokseissa. (Oliko sitä viime vuoden bokseissa?) En tehnyt itse testisukkia enkä ohjeen mukaisia sukkia tuosta langasta vaan neuloin niistä topin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut viime vuoden bokseissa.
      Toppi on oikein hyvä ja sopiva kyseiselle langalle. Siinähän on vain 30% villaa, joten käy hyvin kesäneuleeseen.

      Poista
  6. Outoa laittaa lankaa, joka ei yhtään kestä sukissa vaikka ohje on sukille. Toivottavasti ottavat opikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Saa nähdä mitä vastaavat. Uskon, että ovat saaneet palautetta muiltakin.

      Poista
  7. No, voihan kökkö! Lanka epäilytti minuakin, mutta en olisi uskonut, että noin pahaksi reilussa kolmessa viikossa kulahtaa ja reikiintyy. Kehtaako tuota käyttää muuhunkaan, kun noin nyppyyntyy..? Kiitos, kun teit tämän testin ja jaoit tulokset. Taidanpa jättää tuon langan väliin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sukat ovat paljon kovemmalla kulutuksella kuin vaikka vauvan jakku. Lanka on pehmeämpää kuin esim. Nalle ja oikein miellyttävä neuloa. Siinä on myös vähän kiiltoa. Maarit tuossa yllä kertoi tehneensä kyseisestä langasta topin. Sellaiseen tarkoitukseen uskon sen sopivan hyvin.

      Poista
  8. Oho, onpahan munaus sukkamestarilta!
    Nykyisin lankaa tehdään myös kierrätysmuovipulloista, se olisi ekologinen valinta muovilisän lähteenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Jännityksellä odotan palautteeseeni kommentteja.

      Poista
  9. Sama kokemus modaalista/tencelistä. Kivan tuntuinen lanka, mutta sukat ei kestä. Neuloin Vuonuen langasta miehelle sukat ja hän sai kahdessa viikossa rikki. Teritin Seiska Veikalla. Ekoissa Novitan Sukkabokseissa oli yksiin suuritöisiin polvisukkiin ( palmikoita yms) ko lankaa. En neulonut niitä sukkia ja langasta tein pipoja Asunnottomien keräykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä valinta. Pipona kestää varmasti paremmin.
      Sukat vaan vaativat kestävän vahvikkeen. Turha polyamidista on vouhottaa - tai sitten ollaan ilman sukkia.

      Poista
  10. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä vastaavat?!
    Hyvä kun laitoit palautetta ja samaa mieltä, että ei todellakaan ekologista tuolla kulumisvauhdilla. Merinovillasta kyllä muutoin tykkään - teollisuussukkina olleet kyllä kestäviä ja aina sopivanlämpöisiä eri vuodenaikoihin jaloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merinovillasta tykkään myös. Muut kuidut sitten ratkaisevat kestävyyden.

      Poista
  11. Jäin miettimään tätä postaustasi (niiden kierrätysmuovipullojen lisäksi). Jos olisit tehnyt ne pitsisukkavarret, olisi kurjasti kestäneen terän voinut korjata Nallella, siinä näyttäisi olevan sama tiheys (22 s / 10 cm). Eli varsiin vetolujuutta Tencel-modaalista ja lapoihin kulutuskestävyyttä polyamidista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Näin olisi kannattanut tehdä. Eli voisi korvata Nallella tai sitten Muumitalo-langalla, jossa on 225 m 100 grammalla, kuten tässä Woolly Wood -langassakin.

      Poista
  12. Ei ole tuosta langasta sukkiin! Hyvä, että laitoit palautetta! Mielenkiintoista kuulla palaute. Sukat reikiintyivät ennätysajassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ainakaan arkikäyttöön. Lanka sinänsä on oikein pehmeää ja helposti neulottavaa.

      Poista