torstai 28. syyskuuta 2023

Körttiläiset

Lankavan malli Körttisukat on ollut jo pitkään mielessä. Kun sitten Marjo neuloo -blogin Marjo alkoi näitä tuottamaan, pääsi malli lopulta toteutuksen asteelle minullakin. 


Aluksi oli tarkoitus tehdä n. 42-kokoiset sukat, mutta arvioin silmukkamäärän väärin. Kuvio vaatii lisäksi löysempää neulosta, kuin mitä tavallisesti teen, niin jo varsivaiheessa totesin näistä tulevan paljon paljon suuremmat. Niin tein teräosasta sitten kokoa 46. Meillä ei noin isokenkäisiä asu, niin tämä pari matkaa joko myyjäisiin tms. keräykseen. 

Ohje on ilmainen ja löytyy Lankavan sivuilta. Suunnittelija on Marja-Liisa Hast-Hautala. Ohjeen lanka on Lankavan Inka, 100 g = 224 m, joka Novitan langoissa vastaisi Muumi-lankoja. Minulla oli käytössä Nalle, niin siinä menin jo heti metsään silmukoiden laskemisessa.

Kuvio muodostuu mosaiikkineuloksesta, jota ohjeessa nimitetään jättöneuleeksi ja joissain muissa ohjeissa kerrosrivinousuksi. Rakkaalla lapsella monta nimeä - kiva tapa, nimitti sitä sitten miksi vaan. 

Painoa valmiilla parilla on 110 grammaa, josta mustan osuus 70 grammaa. Puikot 3 mm. Varsi 15 cm ja pohja ennen kavennuksia 25 cm ja koko pohja 30 cm. Aloitussilmukoita oli 64. 

Lankana Nalle, värit 099 noki ja 068 metsäsieni.  Bingo kuittaantuu kohtaan: Sukat keräykseen. 

20 kommenttia:

 1. Hienot sukat! Tummat sävyt sopii sukkiin ja on vaihteeksi mukavan rauhalliset. Kerrosrivinousua olen joskus tehnyt, sillä saa kivaa neulepintaa ja on helppo toteuttaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. On se sellaista valekirjoneuletta, mutta kyllä tuossakin pitää varoa, ettei tule liian kireää.

   Poista
 2. Joskus olen nähnyt näistä kirjoneuleversion, mutta mosaiikki olisi minulle mieluisampaa. Pitääpä ottaa ohje talteen Lankavan sivuilta. Näihin saa kivasti jämälankoja kulutettua. T Saukkis, joka kerran neuloi vahingossa koon 47, kun piti tulla 42.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä todella tuli vahingossa valtavat. Onneksi huomasin ja jatkoin sitten terää vastaavaan kokoon. Tuo on kiva ohje.

   Poista
 3. Tämä ohje on tullut viime aikoina vastaan vähän joka puolella, liekö sitten merkki että pitäisi neuloa ne :D Nyt ei kyllä ehdi mutta ehkä joskus jos tuntuu siltä. Vaikuttaa ihan helpohkolta ja kivalta mallilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeella on varmaan yliluonnollisia voimia, kun se minuakin huhuili kunnes sitten päätin ryhtyä siihen.

   Poista
 4. Tämä on kiva malli, jolla saa eloa juuri tuollaisiin tummasävyisiin sukkiin. Olen tehnyt muutamia körttisukkia mm. hoivakodin vanhuksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva malli ja toimii eri langoille ja eri kokoisille sukille. Olen itsekin tyytyväinen nyt käyttämääni väriyhdistelmään.

   Poista
 5. Wau - hienot ja niin-niin sopivat sävytkin malliin!!
  Mulla on puikoilla nyt pelkkää vihreää... mutta kiitän kyllä sinua ja teitä aktiivisia puikottajia... se on tarttunut nyt... sohvankulmalla hitaasti (mutta varmasti) edistyy... ja on niin kivaa, kun on jotain mitä ottaa käteen pysyäkseen hereillä... illalla taas jatkan Tanssailuja katsellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. Kiva että sinäkin olet innostunut tästä yhteisestä asiasta. Tämä harrastus saakin edetä hitaasti, kun siltä tuntuu. Tai sitten nopeasti, kun oikein innostuu.

   Poista
 6. Kauniit!! Sormia oikein alkoi syyhyttää, ehkä viellä HysHys-sukka laatikkoon odottamaan pakettiin pääsyä.

  VastaaPoista
 7. Tykkään. Ensinnäkin, että on ilmaismalleja ja toinen selkeä ja helppo kuvio.

  VastaaPoista
 8. Komiat Körtit! Kerrankin isoa kokoa. Harvoin tulee tehtyä isoa miesten-/naistensukkaa, kun ei ihan lähipiirissä ole hirveän isoja jalkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolivahingossa näistä näin isot tuli. Onneksi on keräyksiä, niissä usein pyydetään nimenomaan isoja kokoja.

   Poista
 9. Körttisukat ovat aina paikallaan ja kiva kun niitä voi tehdä ihan missä väreissä vaan. Itsekin aina välillä innostun näitä tekemään. Hyvää käsialaa olet kyllä tuottanut👍🩷t. Irkku

  VastaaPoista
 10. Ihanat ja upea tuo väriyhdistelmä. Pitääkin etsiä ohje ja toteuttaa kun käsi on parempi.

  VastaaPoista