lauantai 24. elokuuta 2024

Kettulapaset

Huijasin taas. Piirakkalapaset nämä ovat; oikeastaan pienoismalli varsinaisista ohjeen mukaisista. Miksi näin? - No, oli sitä teetee:n Pallas-lankaa jäljellä ja halusin sen pois päiväjärjestyksestä. Varovasti arvioin, minkä kokoiset nöttösestä saisi. Luulin, että koko 110 cm syntyisi. Neuloessa valtasi sitten epäusko ja pienensin suunnitelmaa 70 cm -kokoisiin. 


Malli: Piirakkalapaset (Novita)
Suunnittelija:  Anni Pelkonen
Lanka: teetee Pallas, väri 0030 kettu
Puikot: 3 mm
Aloitus: 36 s (+1)
Paino valmiina: 27 g

Osallistun näillä lapasilla Palasia arjestamme Riikan #piirakkakal -yhteisneulontaan. Ohje on toki aikuisten kokoinen ja paljon paksummalle langalle, mutta toivon, että minut lapasineni hyväksytään mukaan. 



torstai 22. elokuuta 2024

Näppivoimaa

Näitä Näppivoimaa-apureita olemme virkanneet seurakuntamme adventti- ja pääsiäismyyjäisiin. Nyt halusin tehdä itselleni yhden edellisen, hyvin palvelleen tilalle. Käytän tällaista lappusta joka päivä. En saisi yhtään purkkia tai korkkia auki ilman.


Ideana on virkata kaksi verkon palasta yhteen. Erityisen hyvä on, jos löytyy kuvan mukaista muoviverkkoa, jossa on pallukoita; ne antavat lisäpintaa ja parantavat tehoa. Yhdistin reunat Novita Cotton Feel -langalla - väri 704 malva - virkkaamalla yhden kiinteäsilmukkakerroksen ja sitten toisen nyppykoristekerroksen.  

Myytäviin Näppivoimaa-lappuihin olemme virkanneet myös ripustuslenkin. Minä en tarvitse, kun tämä majailee keittiön laatikossa. 


maanantai 19. elokuuta 2024

Lohikäärmesukat

... ei kun ihan vaan Piirakkasukat. Vihreä väri tekee sen, että en voi välttää mielleyhtymää lohikäärmeen selän kyhmyistä - kaikkihan me tiedämme, miltä lohikäärme näyttää. 

Sukilla osallistun Palasia arjestamme -kanavan (Youtube, Instagram, Raverly) yhteisneulontaan, eli #piirakkakal:iin.


Malli: Piirakkasukat
Suunnittelu: Novita
Koko: 38
Lanka: Nalle
Väri:  347 saniainen
Aloitussilmukat: 56 s
Puikot: 3 mm
Paino valmiina: 79 g



Ohje on 7V-langalle, minulla oli ohuempaa lankaa, eli Nallea. Piti siis vähän säätää silmukkamäärien kanssa. Tein kuvion reunoille "nauhan" ja olen siihen aika tyytyväinen. Kuvion kummallakin puolella on kaksi silmukka. Ne joka toisella kerroksella oikein ja joka toisella nurin. Lisäksi helpotin alkuperäistä ohjetta, enkä tehnyt takaosaan kierrettyjä oikeita silmukoita, vaan tavallista 1o 1n -neuletta. 

Onko tämä liikaa "poikien väri"? Lähtee kuitenkin lahjaksi naishenkilölle ja saan bingoon kuittauksen kohtaan "Naiselle".




sunnuntai 18. elokuuta 2024

Yleisön pyynnöstä vielä värihaasteeseen

Lila tai violetti on niin kaunis väri, että löytyyhän siitä vaikka mitä - tuolta omasta kaapistakin. Tässä siis vähän lisäkattausta aiheeseen - yleisön  pyynnöstä:


Tässä lienevät kaikki lilaan vivahtavat tämänhetkiset langat. Käyttöön tulevat kaikki.



Yksi lempikoruistani.



Kuvan housut odottavat, että lyhennän ne. Ensi viikolla sen teen, koska haluan ne päälle ystäväni juhliin. Housujen takaa vilahtavat niiden kanssa käyttöön tulevan pinkin t-paidan hihat. 


Juhlajakku vuosien takaa. Ollut monet kerrat päällä. On vähän kiiltävä ja kahiseva. Olen tykännyt. 


Tämä reppana kevytuntuva on ex-talvitakkini, koska olen sen viime talvena korvannut uudella. Pysyy käytössä vielä vaikka roskapussinviemistakkina, koska väri on lempparini. 


Kissan hännän nostolla värihaasteeseen

Onko vähän noloa laittaa Repolaisen värihaasteeseen (täällä) omia töitään? - No, on! Laitanpa kuitenkin. Tällä kertaa oli tarkoitus etsiä violettia väriä. Lila, sinipunainen, punasininen tai purppurakin olisi kelvannut.

Vuonna 2020 osallistuin Novitan Viola-palapeitto CALiin (Crochet along) ja siitä tuloksena kuvien peitto. Peitto elää vielä ja voi hyvin. On tällä hetkellä pinnasängyn päiväpeittona odottamassa seuraavaa yökyläilijää. 

Liitän alle vielä tekstin silloisesta blogistani:





sunnuntai 11. elokuuta 2024

Vadelma... eikun Mustikkalapaset

Sweets & Socks -blogin Maaritin Lapasboksi2024-haaste on edennyt elokuulle ja nyt on tarkoitus neuloa "luonnosta inspiroituneet lapaset". Sitten seurasi yllätys: @lankamainenajatus -instagramtilin Hanna on järjestänyt Mustikkalapasten yhteisneulonnan Maaritin lapasboksin tiimoilta. Ohje julkaistiin Instagramissa pätkittäin ja aiheena oli nimen mukaisesti mustikat.  

Meidän lähimarketissamme ei ollut mustikoita, mutta vadelmia oli tarjolla. Niillä siis mennään. Mutta voi ei! - tiedossa on kirjoneulontaa.


Malli: Mustikkalapaset
Suunnittelija: Hanna, Instagramissa @lankamainenajatus
Puikot: 3,5 mm
Paino valmiina: 78 g
Langat: 7 Veljestä
Värit:  500 vappu, 742 syreeni, 390 kataja

Minä en ollut paikalla, kun aivokirurgin, astronautin ja kirjoneulojan taitoja jaettiin. Kirjoneulomisesta on tullut minulle oikea peikko ja juuri nyt se peikko - pieni sellainen - istuu olkapäälläni. Sillä on ilmeisesti jotain kysyttävää...

Peikko:        Mikä siinä kirjoneuleessa mättää? Mikä siinä on niin vaikeaa? 
Minä:           Minäpä kerron: en saa lankoja pysymään tasaisen kireinä tai löysinä ja pinnasta tulee                                epätasainen. Kun varon tekemästä liian kireää, tulee löysää tai vieläkin löysempää.
Peikko:        Övning ger färdighet, sanoi ruotsalainen.
Minä:           Ai että minun pitäisi treenata enemmän?
Peikko:        Urheilijat ja muusikotkin sanovat, että se on se toistojen määrä.
Minä:          Nyt treenasin nämä lapaset. Riittääkö se?
Peikko:       Varmaan arvaat. Kertaus on oppimisen äiti. Vain taivas on rajana.
Minä:          Kyllä sinulla latteuksia riittää. Onko kukaan kertonut sinulle, kuinka ärsyttävä olet?

Peikko hiljeni. Ei varmaan pitänyt tuosta viimeisestä huomautuksestani. On kai pakko myöntää, että oikeassahan peikko on - ja se siinä niin ärsyttävää onkin.

Löysää tuli ja lapasista tuli aika isot: koko pituus 27 cm, resorista kärkeen 20 cm ja peukalo 7 cm.

Bingo saa merkinnän kohtaan: Kirjoneulelapaset.



maanantai 5. elokuuta 2024

Vain kolme kuvaa - Historian naisia

Elokuu alkaa e:llä ja Kristiina K:n "Vain kolme kuvaa"-haaste etsii e-asioita. Tällä kertaa otin kuukauden teemaksi historian naiset. 


Eva "Evita" Perón (1919-1952) oli Argentiinan presidentin Juan Perónin puoliso. Hän oli miehensä politiikan tukena sen monessa eri vaiheessa kunnes sairastui nopeasti edenneeseen kohtusyöpään ja menehtyi vain 33 vuotiaana. Hänen elämästään on tehty Andrew Lloyd Webberin säveltämä musikaali. Musikaalista on tehty elokuva, jossa Evitaa näytteli Madonna. Evitan tarinaa kertoo myös ikivihreä Don't cry for me Argentina, jonka on suomeksi levyttänyt upeaääninen Seija Simola: Et itkeä saa Argentiina.   


Elvira Madigan (1867-1889) oli tanskalainen sirkustaiteilija ja nuorallatanssija. Aatelismies ja armeijan luutnantti Sixten Sparre näki tuolloin 21-vuotiaan Elviran esiintyvän ja rakastui tähän silmittömästi. Kreivi Sparre oli kuitenkin naimisissa ja kahden lapsen isä. Suhdetta sirkuksen nuorallatanssijaan ei olisi hänen piireissään katsottu suopeasti, ja niin Elvira ja Sixten Sparre karkasivat yhdessä. He majoittuivat hotelleissa ja majataloissa Ruotsissa ja Tanskassa, mutta rahanpuutteessa karkasivat maksamatta. Paluuta ei ollut, rahat olivat lopussa ja niin, vain vajaan kahden kuukauden karkumatkan jälkeen Sixten ampui ensin Elviran ja sitten itsensä.

Elvira Madiganin ja Sixten Sparren tarinasta on tehty balettiesityksiä, teatteriesityksiä, elokuvia ja musikaaleja, viimeksi Ruotsissa 1990-luvulla. Tarinasta on kirjoitettu kirjoja ja ruotsalainen metalliyhtye on ottanut nimekseen Elvira Madigan. Suomessa esitettiin aikoinaan 1967 valmistunutta ruotsalaista elokuvaa, pääosissa Pia Degermark ja  Thommy Berggren. Youtubesta löytyy ainakin pätkä tästä elokuvasta. 



Eleanor Rigby
on yksinäinen ihminen. Hän kerää häiden jälkeen riisit kirkon portailta. Hän siivoaa kirkkoa, jonka pappi Father McKenzie on yhtä yksin. Eleanor kuolee yksinäisenä, eikä hänen hautajaisiinsa tule kukaan. Onko Eleanor Rigby ollut todellinen henkilö?

Yksinäisistä ihmisistä kertovan Beatles-kappaleen nimeen on olemassa virallinen selitys: Help-elokuvassa näytteli Eleanor Bron ja etunimi olisi häneltä lainattu. Rigby nimi löytyi Bristolissa sijainneen yrityksen nimestä. Mutta.... onko kuitenkaan näin? Selitys tuntuu kaukaa haetulta ja kovin arkiselta.

Eleanor Rigbyn hauta löydettiin 1980-luvulla St Peter's Churchin hautausmaalta Liverpoolin Wooltonissa - vain muutaman metrin päässä paikalta, missä John ja Paul tapasivat ensimmäistä kertaa vuonna 1957. On varmaa, ettei Paul saanut ajatustaan suoraan tästä hautakivestä, mutta olisiko mahdollista, että hän olisi sen teini-ikäisenä nähnyt ja että nimen sointi olisi jäänyt hänen alitajuntaansa siihen asti, kunnes laulu toi sen esille. Paul on sanonut: "Etsin luonnollista nimeä. Eleanor Rigby kuulosti luonnolliselta." (Steve Turner: Kovan päivän kirja) 

Eleanor Rigby kuoli 10.10.1939 Liverpoolissa 44 vuoden ikäisenä.




torstai 1. elokuuta 2024

Asiapenttiä ja vähän valkoista

Kesäkiireissä melkein unohdin kuvata heinäkuun värin, eli valkoisen (Repolaisen haaste). Tuossa alla tulee, vähän vaatimaton tällä kertaa, mutta välttänee. 

Raverlyn Lankalaatikko-ryhmässä on hauska KAL: Asiapenttivaate. Mikä kumma se on? Tässä copy/paste selitys:

Tervetuloa Asiapentti-KALiin! Tarkoitus on neuloa tylsänvärisiä, asiallisia vaatteita joita jokaisen vaatekaappi tarvitsee! Beige kaikissa rohkeissa sävyissään, ruskea, musta ja muut rohkeat sävyt ovat tänne tulleita ja kukin saa valita itse mitä neuloo, vaate on kuitenkin tämän KALin tarkoitus!

Tähän KALiin sopivat puolisolle syntymäpäivälahjaksi neulomani perussukat, yksiväriset, perusohje, ei mitään koristuksia tai kuvioita - voiko asiallisempaa olla? Mainio nimi mielestäni, tuo Asiapentti. Kuka lienee keksinyt; pisteet hänelle. 


Lanka: Nalle, väri 160 farkku
Puikot: 3 mm
Koko: 42
Aloitussilmukat: 60 s
Paino valmiina: 84 g

Bingoon tulee merkintä kohtaan: Sukat lahjaksi. Ja sitten vielä se värihaasteen kuva:


Ahkeraliisa tuossa omalla pihallamme, valkoisessa parvekelaatikossa ja taustalla valkoinen aita.