torstai 7. heinäkuuta 2022

Hildur - rikoksia ja villapaitoja

Nyt on aivan pakko esitellä teille, hyvät kässäkaverit, juuri kuuntelemani kirja:


Jaa että miksi esittelen tämän uuden sarjan aloittavan dekkarin, jonka päähenkilö Hildur toimii rikosetsivänä Islannin Länsivuonoilla: No siksi, että tässä kirjassa neulotaan.

Eikä neulo kuka tahansa, vaan ahkerasti salilla käyvä, raamikas ja parrakas poliisimies. 

Suomalainen Jakob haluaa aloittaa uuden elämän. Hän vaihtaa biologian opettajan ammattinsa Tampereen poliisikouluun. Jakobilla on takanaan vaikea avioero ja huoltajuuskiista. Rauhoittaakseen mieltään ja kokeiltuaan jo kaikkea muuta, hän marssii Tampereen Ilmarinkadulla sijaitsevaan lankakauppaan ja kertoo haluavansa ostaa ohjeen, langat ja puikot villapaitaan.

Neulottuaan jo useamman villapaidan hän hakeutuu poliisien yhteispohjoismaiseen vaihto-ohjelmaan ja päätyy Hildurin kollegaksi Islannin Länsivuonoille. 

En nyt kerro juonesta tuon enempää. Dekkarista on kysymys ja olen ymmärtänyt, että sarja jatkuu.

Satu Rämö on suomalainen, hän on islantilaisen miehen kanssa naimisissa ja asuu samoilla seuduilla, kuin mistä tarina kertoo. Hän on kirjoittanut muitakin teoksia Islannista, matkailusta siellä sekä kertonut elämästä lapsiperheen näkökulmasta. Hildur on hänen ensimmäinen fiktiivinen tarinansa.   

p.s. Kuuntelin Hildurin äänikirjana, mutta onneksi olin ladannut teoksen puhelimeeni myös luettavana. Oli kiva käydä katsomassa, miten islanninkieliset nimet ja sanat on oikeasti kirjoitettu. Muun muassa piti etsiä pitkän neulevillatakin nimi, joka luettuna kuulosti "Fleigyr", mutta olikin tekstissä "Fleygur". Raverlystä löytyy.

p.p.s. Sunnuntain 17.7.2022 Helsingin Sanomissa on koko aukeaman juttu Satu Rämöstä ja Hildur-kirjasta. Tekeillä on trilogia ja toinen osa ilmestyy näillä näkymin ensi maaliskuussa. 22 kommenttia:

 1. Minulla tämän kuuntelu on kesken, koska tytär, jonka kanssa kuuntelimme, on nyt leirillä. Islantilaispaitojen neulominen on edistynyt jo minun kuuntelelemassani osuudessa. T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa Satu-kirjailija itsekin neuloa, sen verran yksityiskohtaisesti osaa noita asioita kuvailla.

   Poista
 2. No tämä on tullut ehdotuksiin aina kun etsin jotain kirjaa eli pitäisikö se sitten kuunnella, ja jos kerran neulominenkin mainittu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta ja varsinkin jos dekkareista tykkää. Neulominen mainitaan monta kertaa.

   Poista
 3. Dekkari ja neulominen; paras genre kirjalle kuin kirjalle. Pitääpä tutustua, jos vaikka joku päivä vielä lukeminenkin onnistuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kuuntelin ja luin, eli olin ladannut puhelimeen kummatkin versiot. Rikosten ratkominen ja neulominen: kiva ja tuore yhdistelmä. Minua ja varmaan muitakin neulojia se miellyttää, mutta en ole aivan varma pitääkö asiaan vihkiytymätön sitä välttämättä uskottavana.

   Poista
 4. Kiitos vinkistä. Minulla on joku kokeilukausi äänikirjoista, mutta ei kuuntelu oikein ole minun juttu. Josko tämä joskus tulisi pokkarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan tulee, on sen verran suosittu. Huomasin, että oli ollut ykkösenä kirjaston varattujen listalla. Minulla onnistuu äänikirjojen kuuntelu samalla kuin neulon, muuten en ehkä malttaisi.

   Poista
 5. No mutta. En juuri lue/kuuntele dekkareita, mutta nyt vaikuttaa sellaiselta, että tätä en taida voida ohittaa. Jo pelkästään uteliaisuudesta on pakko laittaa tämä lukulistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neulominen on tässä kirjassa kyllä runsaasti esillä.

   Poista
 6. Kiitos taas kirjavinkistä ! Varasin tämän kirjastosta, mutta jonossa on yli 400 varaajaa ennen minua että hetki menee että kirjan saan.... t. Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tä Hildur on ollut tosi suosittu. Ei ole kovin paksu, niin ehkä palautuu kirjastoon nopeasti.

   Poista
 7. Kiitos kirjavinkistä, pitääpä tarttua tuohon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neulejutut nostavat sen aivan uudelle tasolle, mutta kiva on myös tutustua näin Islantiin.

   Poista
 8. Kiva kirjauutuus, kuuntelin ja jään odottamaan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan jatkoa. Alkaako Hildurkin neuloa vai riittääkö rikosten selvittely?

   Poista
 9. Varmaan mielenkiintoinen kirja. Tuon pitäis saada käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastoissa on ilmeisesti pitkät jonot. Äänikirjana löytyy tai ihan kaupasta.

   Poista
 10. Mielenkiinto ihan heräsi. Mahtavaa, että miehetkin neulovat. Olen nähnyt jopa omin silmin, miten Kaunista käsialaa syntyy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta neulominen on sallittua miehillekin. Kovin moni ei tosin ole tähän mahdollisuuteen tarttunut. Onhan miehiä monissa ammateissa, joihin hienomotoriikkaa tarvitaan: hammaslääkäreinä, kirurgeina, kelloseppinä jne jne.

   Poista
 11. Nyt tuli paha haaste minulle, kun en yleensä lue dekkareita , mutta neuleet kirjassa houkuttavat minua kovasti. Saapa nähdä, miten käy. 😮

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuleet ovat kirjassa runsaasti esillä. Tuo poliisimies neuloo aina heidän palavereissaankin (epäuskottavaa?). Luulen, että kirjailija taitaa itsekin neuloa; sen verran asiantuntevasti kirjoitti kaarrokkeista, islantilaispaidoista, langoista ja malleista.

   Poista