keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Ensikosketus Kajastus-lankaan.

Facebookissa on Neulomuksia sydämistä -ryhmä, joka kerää neuleita eri kohteisiin, esim. vanhuksille, keskosille jne. Kun jossain on joku tarve, ryhmälle kerrotaan, mitä tarvitaan, esim. 20 kpl säärystimiä tai polvipeittoja tai pienten keskosten myssyjä. 

Tähän ryhmään lähdin neulomaan ranteenlämmittimiä. Viime vuoden sukkaboksista tullutta Novitan Kajastus-lankaa en ole vielä ennen testannutkaan. Nyt voin sanoa, että 1) hienot on värit ja 2) ei jatkoon.

Kajastus-langan juoksevuus on 100 g = 280 metriä ja koostumus on 75% villaa ja 25% kierrätyspolyamidia. Langan paksuus vaihtelee; välillä on melko hahtuvaista ja välillä aivan ohutta. Huonoin puoli on, että lanka kiertyy todella paljon ja koko ajan, tähän tapaan:


Ja jos kiemuraa ei suorista, lanka menee solmuun. Hankala ja hidas neulottava siis. Mutta, kuten sanoin, värit ovat kauniit ja Kajastus-lankaa on ainakin tällä hetkellä kahdeksaa eri sävyä.Ranteenlämmittimet ovat 20 cm pitkät ja valmiin parin paino on 36 grammaa. Silmukoita 44, puikot 3 mm.

Neulehaasteen kohta 36. Neulo hyväntekeväisyyteen täyttyy näiden myötä.

10 kommenttia:

 1. Minä en ole Kajastusta ostanutkaan juuri tuosta syystä, että langan paksuus vaihtelee. Se on jotakin, mitä en voi sietää lankakerässä. Ja vielä, jos se on tuollainen kiertuvä lanka, minun ei tarvitse enää edes haaveilla siitä. Tyydyn ihastelemaan värejä kauempaa😁t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tapana sukkia tai lapasia neuloessa jakaa lanka kahteen kerään. Kyllähän langat aina kiertyvät jonkin verran, mutta tuo keriminen yleensä auttaa siihen ongelmaan. Tässä tapauksessa olin myös kerinyt kahteen kerään, mutta tällä kertaa ei auttanut.

   Poista
 2. No onpa erikoinen lanka, voisiko olla viallinen kerä? Kysyisin ehkä Novitalta. Tai sitten se on tuo kierrätyspolyamidi joka tekee epätasaisuuden tms. En ole itse kokeillut mutta tämän perusteella ei tarvitsekaan. Hienoja värejä niissä on kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on ideaa. Laitanpa Novitalle kyselyn tästä langasta.

   Poista
 3. Kivan näköiset ranteen lämmittimet. Syksyllä tein kajastuksesta sukat, mutta en muista siinä olleen vahvuuseroja. Tuota kiertymistä saattoi ollakin jonkin verran, muttei kai ylettömästi, kun ei sekään asia ole jäänyt mieleeni. Muuten en siihen lankaan ihastunut, kun pitäisi olla kaksi kerää tai jakaa lankakerä kahtia, jos haluaa sukat samaa paria. Minua häiritsee, jos tekemäni sukat on eriparia, vaikkei se muiden tekemänä pistä silmääni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin Novitalle kyselyn; ehkä tuossa kerässä todella oli jotain vikaa. Minä olin jakanut kerän kahtia, että sain molemmat ranteen lämmittimet samanvärisiksi.

   Poista
 4. Minä tykkään liukuvärjätyistä, mutta tätä en ole koskaan kokeillut. Ehkä en nyt kokeilekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä nähdä, mitä Novita vastaa. Laitoin sinne kuvauksen ja myös yllä olevan valokuvan sotkusta.

   Poista
 5. Olem neulonut Kajastus-langast mm. pipoja. Ei ole minulle käynyt noin, eikä lanka ole mennyt solmulle tahi kippuraan. Harmillinen juttu tuollainen. Mielenkiintoista on kuulla, mitä Novitalta vastataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää. Alkaa tuntua siltä, että ehkä juuri minun kerässäni on ollut joku vika. Päivitän kyllä tänne, kunhan Novita vastaa.

   Poista