perjantai 25. elokuuta 2023

Hyvästi kaatopaikkamorkkis ja siniset

Jämälankanöttösiä on vuosien varrella siunaantunut. Keräsin kaikki sinisävyiset 7V-jämät yhteen, josko niistä tulisi sukkia. Meillä on aika kylmät lattiat ja etenkin talvisaikaan paksuille sukille on tarve. Inventoin vanhan sukkakasani ja totesin monen olevan huonossa kunnossa, vähän epäsopivia, muotonsa menettäneitä jne. jne. Viisi paria sai lopullisen tuomion; mikä nyt eteen?

Onneksi enää ei tarvitse kärsiä huonoa omaatuntoa vaatteiden tms. poisheittämisestä, kun on olemassa poistotekstiilien keräys. Ehkä ei ole vielä aivan joka paikassa, mutta ainakin meidän kirjastomme aulassa nököttää tämän näköinen laatikko:

Poistotekstiilit jalostetaan mekaanisesti kierrätyskuiduksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa uusia tuotteita, kuten vaatteita, lankaa, suodatinkankaita, eristemateriaalia tai esimerkiksi akustiikkalevyjä. Kuidulle etsitään jatkuvasti uusia käyttökohteita. Poistotekstiilien käsittelyn eri vaiheet tehdään kaikki Suomessa. 

Sukkien lisäksi pussiin lähti vähän muutakin tiensä päähän tullutta tekstiiliä. Yleensä olen esim. t-paidoista, yöpaidoista ym. trikoovaatteista ommellut siivousrättejä, mutta niitä riittää jo vaikka harakoille jakaisi. 


Näin sitten väänsin tulevaksi talveksi itselleni kolme paria sukkia ja sain kaikki siniset 7V-jämät käytettyä. Vasemmanpuoleisessa parissa oleva vihreä (väri 390 kataja) piti korkata kokonaisesta kerästä, muuten eivät langat olisi riittäneet. En osaa enää laskeakaan montaako eri väriä sukissa on, kaikki on kuitenkin 7-veljestä paitsi vasemmanpuoleisessa ja keskimmäisessä näkyvä tumma kirkas turkoosi on Adlibriksen Socki Stonewash -lankaa. Tästä voin sivunmennen sanoa, että pesee  käyttökestävyydeltään 7-veljestä -langan mennen tullen. 

Kaikissa on aloitussilmukoita 48, puikot 3,5 mm, varsi 12-13 cm, pohja ennen kavennuksia 20,5 ja koko pohja 24 cm.

Painot vasemmalta oikealle: 94 g, 96 g ja 94 g.

Seuraavaksi hyökkään punaisten jämien kimppuun, mutta ehkä teen välillä jotain muuta. 

Bingoon tulee merkintä kohtaan: "Jämät käyttöön" ja neulehaaste saa merkinnän kohtaan: "Tee jämälankaneule".


  

18 kommenttia:

 1. Hyvin sait jämiä käyttöön ja kolmet kivan näköiset raitasukat valmistui, hieno homma! Kierrätystekstiilin keräys on hyvä juttu. Meidän naapurikunnassa on Nextiili, jonne saa viedä pari kassillista kerrallaan tekstiilijätettä. Keräykseen kelpaa pesty, rikkinäinenkin tekstiili eikä tahratkaan haittaa. Ne lajitellaan siellä ja käyttökelpoiset osat otetaan talteen, mm. napit ja niitä saa sieltä ostaa edullisesti. Olen sinne vienyt t-paitoja ja lakanoita ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Suomi on kierrätyksen kärkimaita ja hyvä niin. Sekajätteitäkään ei tarvitse surra, koska ne polttavat jätteet energiaksi.

   Poista
 2. Nuo jämäsukat on aina kivan näköisiä ja nämäkin ovat. Meilläkin kaatopaikka kerää tekstiilijätettä, siis puhtaita, rikkinäisiä jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erityisen hyvä mieli tulee, kun saa lankakerän käytettyä loppuun asti.
   Kierrätys on hieno asia ja me voimme kaikki olla oikein ylpeitä miten hyvin se on meillä järjestetty.

   Poista
 3. Hienoja sukkia ja kauniisti sävy sävyyn olet toteuttanut 💙💙
  Ja on hienoa, että tekstiilien kierrätys helpottuu ja yleistyy. Meillä ei täällä lähistöllä ole vielä noita näkynyt, mutta onneksi muita vaatekeräyksiä (UFF lähinnä) on reilusti.

  Kivaa viikonloppua 🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. Kierrätys on hieno juttu ja se, että todella loppuun asti käytetyt tekstiilitkin voi hyödyntää teollisuudessa.

   Poista
 4. H&M ottaa myös ainakin vastaan vanhat vaatteet tekstiilikierrätykseen ja vaatteiden ei tarvitse olla ostettu H&M:stä.

  Tuo turkoosi väri on todella kiva ja raikas ja kaikkiin sukkiin on saatu kivasti jämät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, että H&M kantaa kortensa kekoon. Adlibriksen Socki Stonewash, väri Blue Tourmaline on kaunis väri ja Socki-lanka kestää hyvin sukkakäytössä.

   Poista
 5. Minä kerään kotona kassiin ne tekstiilit, joita ei voi kirpparille viedä. Kassi onkin nyt aika täysi, joten pitääkin viedä kierrätysrullakkoon. Kauniita sukkasia olet sommitellut jämistä. Vaikka lankojen päättelyä onkin enemmän, niin koko langan käyttäminen ilahduttaa aina. T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. Hienoa, että kierrätys on tehty monilla tavoin mahdolliseksi ja ihmiset ovat hyvin ottaneet sen asiakseen. Tuokin rullakko oli aika täynnä, kun kiikutin nyssäkkäni sinne.

   Poista
 6. Kunpa noita tekstiilinkierrätyslaatikoita tulisi enemmän. Pääkaupunkiseudun kaatopaikoilla oli vuosi sitten muutaman kuukauden ilmaiskokeilu, jonka jälkeen se muuttui maksulliseksi ja taisi jo poistua kokonaan. Mielelläni kierrättäisin tekstiilejäkin, kuten teen mahdollisimman monen muunkin tavaran kanssa.
  Noin näteillä sukilla kelpaa ensi talvena tepastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että niitä tulee enemmän ja sekajätettä vähemmän, vaikka toki sekin poltetaan energiaksi. Pääkaupunkiseutu on käsittääkseni poistotekstiilien keräyksessä jo mukana. Katsopa hsy.fi -sivustolta sinulle lähin piste. Helsingissä näitä pisteitä ainakin on ja minulle sattui ruhtinaallisesti aivan oman kirjaston aulaan.

   Poista
 7. Voi että! Kylläpä olet taas tehnyt kivoja sukkia. Tuo tekstiilikierrätys on hieno juttu. Ja vielä noin komea paikka, siinä käytetty vanhoja farkkuja hyödyksi, hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Fiksun idean joku on keksinyt pukea kovin arkisen näköinen rullakko farkkutilkkutäkkiin.

   Poista
 8. No jos tuota keräyslaatikkoa ei huomaa, niin sitten ei huomaan mitään - UPEA!
  Eipä ole meilläpäin näkynyt... ostin kyllä ilokseni kesällä kierrätystekstiilisen mekon
  ja se on jotenkin tosi upea, kun joka pesun jälkeen hieman erisävyinen... jännää materiaalia.

  Sukat on kyllä niin kauniita, sävy savyyn.... waude... ei uskoisi, että ovat jämälangoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se veikeä ja hyvin teemaan sopiva.
   Jämiä on kiva käyttää. Tulee hyvä mieli, kun saa kerän loppuun asti käyttöön.

   Poista