keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Sukkaboksi nro 2

                                         

Novitan Sukkaboksi nro 2 saapui ja tänään hain postista. Tällaista löytyi:

                                             

300 grammaa kivan väristä uutuuslankaa 7-veljestä Nature, väri 183 Pisara. Langassa on 70% villaa ja 30% lyoncell-kuitua eli kauppanimeltään Tencel. Tencel on biohajoava kuitu päinvastoin kuin polyamidi, joka on teknistä muovia. Ymmärrän luonnonsuojelunäkökulman, mutta eikö kulutusta kestämätön tuote ole omalla tavallaan epäekologinen? Tencelin huonosta kestävyydestä nimenomaan sukissa olen lukenut ja kuullut podcasteissa. Ajattelin, että jos nämä päätyvät sukiksi asti, en arvaa antaa lahjaksi, vaan jäävät omaan käyttöön. Tosin omaan käyttöön tuntuu jäävän sukkia jopa yli oman tarpeen, mutta kuluvathan ne, kun joka päivä käyttää oli sitten polyamidia tai ei.

Mitä mieltä olette, hyvät ystävät? Miksi Tencel-kuitua laitetaan sukkalankoihin? Eikö toimisi paremmin sellaisissa vaatteissa ja asusteissa, jotka eivät ole niin kovalla koetuksella, esim. huiveissa? 

Niina Laitisen mukana tullut Tanssivat pisarat -malli on sinänsä kiva, vaan kun olen kaksi kuukautta jäljessä sukkakalenteristakin, niin en tiedä milloin ehdin. Malliin tarvitaan vain 180 grammaa, joten lankaa jää vielä muuhunkin.

Mukana oli projektipussiksi tarkoitettu kangaspussi. Varmaan toimii myös kenkäpussina. Vielä oli Taika-merkkistä kosteuttavaa vartalovoidetta. Kaunis pullo, mutta voiteessa on melko voimakas havun tuoksu; hyvä sinänsä, mutta meidän tuoksuherkkään talouteemme liian voimakas.


17 kommenttia:

 1. Jännittävää postia :) Minulla olisi uusi kässälehti vielä pöydällä avaamatta. Olen säästellyt :)

  VastaaPoista
 2. Kivan näköistä lankaa ja kivannäköinen ohje. Mutta tosiaan, miksi sukkalankaan tenceliä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Säärystimiin voisi käyttää. Niihin ei kohdistu niin paljon hankausta.

   Poista
 3. Minulle saapui myös paketti ja totesin nyt kahden paketin jälkeen, ettei tämä ole minun juttuni. Minun pitäisi nähdä yleiskuva malista ja tietää lanka, sen jälkeen voisin päättää, otanko vai en. Paketin muissa osissa olisi minulle aivan riittävästi yllätystä :) Toisaalta harmittaa, sillä paketti on todella kauniisti aina pakattu ja koristeltu ja hyvällä mielellä täytetty, joten olisihan se kiva saada :) Peruutin kuitenkin nyt oman tilaukseni.
  P.S Taitaapi biohajota tuo Tencel jalkoihin. Ystävä neuloi tuosta sukat ja menivät puhki nopeasti. Itse en lähde edes kokeilemaan, vaan pitäydyn perinteisissä langoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Jo mysteerineulontaan osallistuminen opetti, että haluan tietää, mitä lähden tekemään. Säärystimiä tosiaan mietin. Ehkä Tencel niissä pärjäisi.

   Poista
 4. Boksin idea on kyllä kiva. Voisihan tuon mallin neuloa perusseiskaveikalla ja käyttää nuo langat muuhun. Kävisköhän ne esim.lapasiin? Niin, en tiedä miksi tuo tencel on niin suosittu. En kokeilisi vaikealla mallilla ainakaan. Harmittaisi jos meneekin puhki. Jostain olen kuullut että
  tencel pitäisi neuloa normaalia tiukemmalla (pienempi puikkokoko?) mutta en tiedä uskaltaisinko kokeilla siltikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bokseista pyydetään aina kommentti ja aion siinä kyllä kyseenalaistaa tätä Tencel sukkalankana-asiaa. Varmaan toimii muissa neuleissa paremmin: säärystimissä, lapasissa, huiveissa...

   Poista
 5. Muovittomuus on monen mielestä ekologista, mutta minä ainakin arvostan villaa enemmän ja haluan villamateriaalin pysyvän käytössä pidempään vaikka muovin tuella. Pienempi paha on polyamidi kuin muutaman käytön jälkeen roskiin (biojätteeseen?) menevä villa.
  Minä tilasin viime vuonna WOMF:n mysteerilaatikoita, ihana yllätys, mutta yhtään ohjetta en ole neulonut ja langoistakin vain 1 tai 2 on tullut käyttöön. Osa odottaa oikeaa käyttöä ja osa ei ollut sitten ollenkaan minun näköistä. Kaaramalla on myös sukkabokseja, ja siinä saa vihjeen ohjeesta ja valita värit itse, mutta onko siinä sitten yllätystä? En ainakaan tätä ensimmäistä ole tilaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Sukkien pitää kestää käyttöä ja pesua kauemmin kuin hetken. Muovi on öljynjalostuksen sivutuote, joten maasta sekin on tullut. Nykyään sekajätteet poltetaan energiaksi, joten en oikein osaa nähdä polyamidia minään pahiksena. Noista mainitsemistasi mysteeribokseista en tiennytkään. Kiva kun kerroit.

   Poista
 6. Minäkin sain tänään sukkaboksin numero 2, mutta mitään ohjetta ei ollut mitä kyllä suuresti ihmettelen. Millainen ohje sitten on mahtanut olla, ilmesesti kuitenkin sellainen kuuluu pakettiin. Paketti 1 sukat olivat vaikeat mutta kauniit, sain kuin sainkin ne tehtyä. Tämä vihreä lanka on pehmeä ja nätti, mietin mitä siitä saisi tehtyä jos ei saa ohjetta. Kyselen sen perään. . Huivi kuulostaa mukavalta mutta lanka on siihen melko paksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka boksissa on lankaa ja ohje. Muut yllätykset ovat sitten vaihtelevia. Ota Novitaan yhteyttä, että sinun boksissasi ei ollut ohjetta. Varmaan lähettävät sen postitse. Tuossa kuvassani näkyykin ohjeen kulma. Nimi on Tanssivat pisarat ja kyseessä on pitsikuvioiset polvisukat.

   Poista
 7. Kysyisin vielä että onko sukkaboksin käyttäjille joku oma kotisivu jonne voi kirjautua ja nähdä esim ohjeet? Olen yrittänyt löytää mutta vain nokiaknits löytyy johon kirjautua ja sieltä en taas löydä sukkaboksin juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reklamoi Novitalle, että ohje puuttuu paketista.

   Poista
  2. Novitan sivulta pääset eteenpäin, kun valitset yläpalkista Sukkaboksi. Sitä kun kelaat alaspäin, löytyy "ota yhteyttä" -nappi. Laita sinne pyyntö lähettää puuttuva ohje postitse. Koko jutun jujuhan oli, että näitä ohjeita ei julkaista muualla, joten tuskin niitä ainakaan vielä missään on.

   Poista
 8. Samaa ajattelin Tencelistä. Taidan aikanaan mallin tehdä muulla langalla ja nämä langat just säärystimiin ja lapasiin(Lapsenlapset usein hävittävät toisen lapsen ennen kuin menee puhki.) Tein Vuonuen vastaavasta langasta miehelle sukat ja sai parissa,kolmessa viikossa yösukkina pohjat puhki ja sitten teritin sukat Seiska veikalla. Nyt on kestänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Ensimmäisen boksin jälkeen tuli kysely, että mitä pidit. Jos nyt tulee vastaava, niin aion kyllä kysyä heidän mielipiteitään/kokemuksiaan/testituloksiaan kyseisen kuidun osalta.

   Poista