tiistai 18. kesäkuuta 2024

Piirakkasukat

Palasia arjestamme -kanavan Riikka avasi piirakkasukkien yhteisneulonnan nimellä Piirakkakal. Malli on vanha tuttu ja julkaistu Novitan Sukkalehdissä useamman kerran ja viimeksi Kaikkien aikojen klassikot -sukkalehdessä. Ohjeen suunnittelijalla ei ole nimeä, vai onko se aikojen saatossa unohtunut, koska suunnittelijan kohdalla lukee vain Novita.

Piirakka-aiheesta on olemassa ohje myös lapasille. Molemmat ohjeet löytyvät yllä mainituista lehdistä ja Novitan sivustolta. Lapaset ovat mukana Piirakkakal-yhteisneulonnassa. 

Sukkaohje on aikuisen koolle ja 7-veljestä -langalle. Minulla oli ohuempi lanka, joten tein samoilla silmukkamäärillä lasten koon sukat.



Malli: Piirakkasukat
Ohje: Novita
Koko: 32
Lanka: teetee Pallas, väri 0030 kettu
Puikot: 3,25 mm 
Aloitussilmukat: 50 s
Paino valmiina: 68 g

Mallineuleen oppii ulkoa jo ensimmäisen mallikerran jälkeen. Se on myös siten selkeä, että jos pitää jättää työ kesken, niin kuviosta näkee, mihin on jääty.

Voisin tehdä toisetkin, mutta vähän rasittaa takaosan joustinneule, jossa oikea neulotaan kiertäen. Se hidastaa neulomista - ainakin minulla. 

Keräykseen menevät nämäkin sukat ja kuittaan bingosta kohdan: Sukat keräykseen.



  

keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Lapasboksi2024 -haaste - kesäkuu

Sweets&Socks -blogissa ja Instagramissa on meneillään Lapasboksi 2024 -haaste. Kesäkuun aihe on raitalapaset. Aina yhtä kiva lapashaaste ja toteutin samalla meiningillä kuin aiemminkin. Tarkoituksena oli myös saada lanka mahdollisimman loppuun käytettyä ja niin niitä syntyi kaksi paria:


Malli: Ei itse keksitty, matkittu jostain
Koot:  vasen 152 cm, oikea 110 cm
Langat: teetee Pallas, värit 8 lila ja 16 pinkki
Puikot: vasen 3,25 mm, oikea resorissa 3 mm, muuten 3,25 mm
Silmukat: vasen resorissa 40 s, muuten 44 s, oikea 36 s
Paino valmiina: vasen 41 g, oikea 33 g.

Pienemmässä koossa tein kärkeen nauhakavennuksen ja kaduin välittömästi. Isompiin lapasiin tein sitten sädekavennuksen ja onhan sillä ehdoton etu: 1) peukalo löytää paikkansa ja 2) lapasia voi käyttää kummassa kädessä vaan. Kiitos taas Olifantti, joka on minulle tämän neuvonut. 

Lapasohjeissa tarjotaan enimmäkseen nauhakavennusta, enkä oikein ymmärrä miksi. On se mielestäni jotenkin kauniimpi, mutta istuvuuden kannalta huonompi ratkaisu kuin sädekavennus. 

Mutta kiva haaste tässäkin kuussa, kiitos Maarit O, Sweets & Socks -blogissa.


torstai 6. kesäkuuta 2024

SukkalankaKAL nrot 1 ja 2

Pipotusta-kanavan Johanna (Youtube, Instagram ja Raverly) aloitti sukkalankojen yhteisneulonnan (KAL = knit along) Ideana on valita sukkalangat ja arpoa niiden joukosta käsittelyyn otettava lanka. 

Ensimmäinen arpa osui vihreään teetee:n Pallas-lankaan. Toisesta nousi joulunpunainen Maija-lanka. Tämän kaveriksi otin muita saman kasan lankoja. Nämä niistä syntyivät:


Koko: 34                            
Lanka: teetee Pallas            
Väri: 24 vihreä
Puikot: 3,25 mm
Paino valmiina: 63 g

Koko: 37-38
Langat:
Maija, väri 209 joulun punainen
Maija, väri 239 kirkas oranssi
Pallas, 28 viininpunainen
Puikot: 3,25 mm
Paino valmiina: 79 g

Vihreissä sukissa kokeilin erilaista resoria: viisi kerrosta 2o 2n, sitten 1n 2o 1n jne. Perus 2o2n siis siirtyy askeleen eteenpäin aina viiden kerroksen jälkeen. 

Raitasukat jäävät itselleni ja ajattelin kokeilla aina-oikea-resoria: miten toimii perus joustinneuleresoriin verrattuna. 

keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Ei Strömsössä päinkään - Lapasboksi2024, toukokuu

Sweets & Socks -blogissa ja samaisessa Instagramissa on meneillään Lapasboksi-haaste. Toukokuun teemana oli tehdä vaalean väriset lapaset. 

Iski "kuningasidea" (huomaa lainausmerkit). Ohuesta vaaleanharmaasta langasta alla olevan kuvan mukaiset lapaset. Tupsuja en kyllä ajatellutkaan, mutta selkäpuolen kirjontaa kylläkin. Värikkäillä langoilla tylsä harmaa saisi vähän ilmettä. 


Lapaset valmistuivat toukokuun puolella, mutta jäivät odottamaan kirjontaa. Tätä aloittaessa mentiin metsään aivan eksyksiin eli kirjonta ei onnistunut, vaikka miten yritin. Kyseinen kuvio on varmaan maailman yksinkertaisin. Hetken mietin kukkasen kirjomista, mutta se olisi ollut jo korkeampaa matematiikkaa. Arvatkaa mitä tein. Kyllä, luovutin! Olkoon näin.


Malli/ohje: Novitan Lapaslehti 2014, Tupsulapaset
Suunnittelija: Tuula Laine
Koko: Aikuinen
Lanka: Kremke Edelweiss Classic
Puikot: 2,5 mm ja resorissa 2,25 mm
Paino valmiina:  47 grammaa

Herää kysymys, mihin noin ohuita lapasia edes tarvitaan. Korkeintaan toisten lapasten alle. Ehkä joskus löytävät paikkansa. 

Positiivista mallissa ja ohjeessa on nirkkoreuna ennen resoria. Se on kiva. 

Bingo saa merkinnän kohtaan: Novitan ohje.

maanantai 3. kesäkuuta 2024

On vuosi 2008...

... ja Tarja Halonen on toista kauttaan presidenttinä. Saman vuoden kesällä silloinen Me-lehti (Pirkka-lehden vaiko Yhteishyvän edeltäjä?) julkaisee numerossaan 6/2008 kesäkassin ohjeen:


Otsikkona on: Ekokassin uudet kuoret.

Ja kuvauksena: Saat kivan kesäkassin, kun virkkaat miellyttävästä bambulangasta uudenmallisia ruutuja puuvillaisen ekokassin päällysteeksi. 

Tästä lähden innostumaan, ostan ohjeen mukaiset langat ja kankainen ekokassikin on tarkoitukseen varattuna. Vaan kuinka sitten käykään....

On vuosi 2010. Tarja Halosen toinen kausi jatkuu vielä ja minä perustan ensimmäisen blogini nimeltään Puikko, koukku ja ompelukone. Blogissa julkaisen 8.9.2010 postauksen tekstillä: Kesäkassi... mutta minkä kesän.


Palat on virkattu ja yhdistetty kassin malliseksi. Olen näköjään päätynyt vähän pienempään kassiin. Ekokassi poseeraa siinä taustalla. Enää puuttuvat kahvat.

On vuosi 2012. Sauli Niinistö valitaan Suomen tasavallan presidentiksi ja sitten vielä uudelleen vuonna 2018. Kassi lepää rauhassa koko Niinistön presidenttiyden ajan. 

On vuosi 2024. Alexander Stubb valitaan Suomen tasavallan presidentiksi. Novita julkaisee  Virkkauslehden, jonka ostan. Mutta tarina ei pääty tähän, vaikka niin voisi käydä. 

Vanuttunut villasukka kertoo blogissaan soveltavansa Virkkauslehden ohjetta Miradouro - virkattu toppi ja hame jo olemassa oleviin virkattuihin neliöihin. Nyt herään, että minä myös!


Langat: Novita Bambu, värit 011 valkoinen, 099 musta ja 352 vihreä.
Koukku: 3,5 mm
Koko: Lapsi, nuori tai hyvin hoikka aikuinen
Paino valmiina: 240 g
Suunnittelu: Toppi: Sisko Sälpäkivi. Kassi: Anne-Maija Immonen.

Kiitos Vanuttunut villasukka, kun annoit minulle tämän idean! Näin sain yhden ikuisuusufoistani pois päiväjärjestyksestä.

Bingo saa merkinnän kohtaan "Jotain virkattua".

Tarinan opetus: Presidentit tulevat ja menevät. Ufot liikkuvat hitaammin. 


lauantai 1. kesäkuuta 2024

Vain kolme kuvaa - kesäkuu

Pitkään on jo tuntunut kesältä, mutta nyt se vasta alkaa: tänään on kesäkuun ensimmäinen päivä.

K on aika yleinen kirjain suomen kielessä ja nyt tuntuikin, että olisi tarjolla vaikka mitä, mutta pysytään nyt kuitenkin ajankohtaisissa asioissa:


Kielo (Convallaria majalis) on kaunis ja ihanan tuoksuinen, mutta kovin myrkyllinen alkukesän kukka. Wikipedia kertoo, että kielo valittiin vuonna 1967 kansanäänestyksellä Suomen kansalliskukaksi. Tiesin sen olevan Suomen kansalliskukka, mutta olisiko aiheesta todella järjestetty kansanäänestys? Voiko olla?


Tämä Iso K ei esittelyä kaipaa, mutta tehdään kuitenkin pieni testi:

1) Mikä on Suomen yleisin lehtipuu?
2) Mikä puu ja sen oksat liittyvät suomalaiseen juhannuksen viettoon ja myös saunomiseen?
3) Minkä puun kukinta kiusaa allergikkoja keväisin?

Tulos: Jos kaikki vastuksesi alkoivat K-kirjaimella, olet voittaja. Onneksi olkoon! Jos vastasit kuusi, niin yritä uudelleen. 



Tämä kuva kallellaan olevasta aitasta on otettu toukokuisella viikollamme vuokramökillä. 

Hyvää alkanutta kesäkuuta teille hyvät blogiystäväni! 💕